fbpx
Pääkirjoitukset

Mökkiveron korotus houkuttaa kunnissa

Kesälomaa viettävät kesämökkiläiset seuraavat huolestuneina, millaisia uudistuksia valtiovarainministeriö suunnittelee vapaa-ajanasuntojen verotukseen. Lisää maksettavaa on joka tapauksessa tulossa, vaikka vastikään ohjelmansa julkistanut uusi hallitus on ilmoittanut nostavansa veroja maltillisesti.

Kiinteistövero on ollut listalla, kun kasvavan valtionvelan keskellä tuskaileva hallitus on etsinyt uusia lisätuloja. Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallitus valmisteli viime vaalikaudella kiinteistöveron korottamista ja Aleksander Stubbin (kok.) hallitus pääsi jo sanoista tekoihin. Kiinteistöveron alarajaa korotettiin viime vuoden lopulla ja vaikutukset näkyvät jo tämän vuoden aikana.

Valtionhallinnossa arvioidaan, että muutos lisää kiinteistöveroja muutamalla prosenttiyksiköllä eli parhaimmillaan lähes 100 miljoonalla eurolla.

Valtiovarainministeriön uudet suunnitelmat muuttaisivat tilannetta vielä merkittävästi.  Kunnat voivat tällä hetkellä määrätä vapaa-ajanasunnoille 0,6 prosenttiyksikköä korkeamman kiinteistöveron kuin vakituisille asuinkiinteistöille. Ero on kasvamassa prosenttiyksikköön, jos ministeriön kaavailemat muutokset toteutuvat. Se tietäisi kymmenien miljoonien lisätuloja valtiolle.

Kesämökin omistajatkaan eivät rakasta veroja, joten uudistus on ammuttu alas jo ennen kuin se on saatu yksityiskohtineen valmiiksi.

Jos veromuutos toteutuu, on pallo edelleen kunnilla. Ne voivat päättää, haluavatko ne rokottaa kesäasukkailtaan entistä enemmän.

Aivan yksinkertaisesta matematiikasta ei ole kysymys, sillä kesäasukkaiden arvo tiedetään jo varsin hyvin ainakin vilkkaimmissa mökkikunnissa.  Suomessa on yli puoli miljoonaa kesäasuntoa, Hämeessäkin tuhansia.

Rahaa liikkuu vapaa-ajan asuntojen ympärillä yllättävän paljon. Kesäasukas jättää mökkikuntaansa noin 7 000 euroa vuodessa. Kunnissa joudutaankin pohtimaan tulonlähteitä toisenkin kerran, kannattaako tuottavaa lehmää lypsää vielä enemmän.

Suunnitellut korotukset eivät äkkiseltään kirpaise kohtuuttomasti, mutta mökinomistaja kaipaa veroilleen myös vastinetta. Heille toimivat peruspalvelut ovat tärkeitä, sillä vapaa-ajan asunnoilla ollaan enemmän kuin pelkät lomaviikot. Toisekseen mökkiläiset alkavat olla jo ikääntynyttä joukkoa.

Menot