Pääkirjoitukset

Monialayhtiöt ajavat hoivasta rahasampoa

Ennen oli teollisuuslaitoksella koulunsa, terveydenhuoltonsa ja toimintaa monen junaan. Sittemmin oppina on ollut rönsyjen katkaisu ja toimintojen trimmaus. Entä nyt? Monialayhtiö on päivän sana, kun valtakunnalliset toimijat puntaroivat heikkoja tulevaisuuden näkymiä.

Vakuutus- ja rahoitusalan yritykset ovat alkaneet murrosvaiheessa tarjota asiakkailleen terveys- ja hyvinvointipalveluita kokonaisvaltaisen palvelun nimissä.

OP-ryhmä, LähiTapiola-ryhmä ja Fennia-konserni ovat lähteneet toteuttamaan toimialaliukumaa terveys- ja hyvinvointialalle eri tavoin: yhteistyökumppanuuksien kautta, hankkimalla omistusosuuksia tai loikkaamalla suoraan toiminnan pariin.

Yhtiöt hakevat terveys- ja hyvinvointialalta lähinnä tukea omalle ydinliiketoiminnalleen, sillä asiakkaiden koheneva terveys näkyy pienempinä korvauksina.

Jatkossa terveysala kajastaa rahasampona väestön vanhetessa ja sote-uudistuksen valinnanvapauden edetessä.

Osuuspankkiryhmän uusin houkutin sähköautoilun tarjoaminen. Harppausta finanssipiireistä terveyden ja liikkumisen markkinoille selittää usko kasvaviin markkinoihin. Pitkään kestäneillä nollamarkkinoilla on vaikea tehdä tulosta.

Hyvää muutoksessa on se, että tarjolle tulee sairauksia ehkäiseviä ja kuntoa kohottavia palveluita. Ne pitävät kirurgin kaukana ja hoitokulut minimissä.

Vaan sopiiko ihmisten tasavertaisuuteen se, että terveet elintavat omaavat selviäisivät vähemmillä maksuilla?

Posti on etsinyt samoin kannattavuutta ja kasvua aloilta, joissa tarvitaan sille tuttua kuljetusta ja logistiikkaa. On elintarvikelogistiikkaa, kiinteistönhoitoa, kotiinkuljetusta ja myös hoivapalveluita.

Posti tarjoaa erilaisia kotipalveluita Forssan seudulla seuraavan parin vuoden ajan hyvinvointikuntayhtymän apuna. Varsinainen hoitotyö ei kuitenkaan ole ulkoistettavissa kenelle hyvänsä, vaan se kuuluu ammattilaisille.

Valmis, laaja jakeluverkko tarjoaa isolle yritykselle kiistattoman markkinaedun kohti uusia palveluita muihin yrittäjiin nähden. Vaikka liiketoiminnan laajentamista ei pidä kieltää, toiminnassa vaarana on määräävän markkina-aseman väärinkäyttö. Kilpailuviraston kanta on tarpeen.

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic