fbpx
Pääkirjoitukset

Monimutkainen, mutta sovitteleva ehdotus

Suomen suurimman palkansaajajärjestön SAK:n vaihtoehtoesitys hallituksen suunnitelmille ei syntynyt kivuttomasti, mutta se syntyi loppujen lopuksi suhteellisen nopeasti.

Maltillinen ja sovitteleva ehdotus sai yllättävänkin nuivan vastaanoton esimerkiksi valtiovarainministeri Alexander Stubbilta (kok.) ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajalta, entiseltä pääministeriltä Matti Vanhaselta (kesk.), mutta SAK:n esitys kannattaa joka tapauksessa punnita tarkasti työmarkkinakeskusjärjestöjen kesken.

Pohjapaperina kilpailukykyneuvotteluille SAK:n aloite on monimutkainen ja laaja, mutta silti selvä liikahdus oikeaan suuntaan.

SAK:n ehdotuksessa on palkkamalttia enemmän kuin hallitus on edes toivonut. Palkkojen nollakorotukset vuonna 2017 parantaisivat yritysten kilpailuasemaa suhteessa ulkomaisiin yrityksiin.

Nollavuoden jälkeen vientisektori määrittelisi palkankorotustason, mikä olisi järkevää koko suomalaisen yhteiskunnan näkökulmasta. Lisäksi SAK on valmis pienentämään työnantajamaksuja ja nostamaan palkansaajien maksuosuutta työttömyysvakuutusmaksuissa.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen yhteiseen esitykseen on kuitenkin vielä pitkä matka. Akava on valmis leikkaamaan lomarahoja ja pidentämään työaikoja, SAK ei; STTK puolestaan hyväksyy hallituksen tavoitteen viiden prosentin kilpailukykyloikasta, mutta vain yhdessä sovituilla keinoilla.

Elinkeinoelämän keskusliiton eläkkeelle siirtynyt työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen varoitti (AL 23.9.) hallitusta liiallisesta kiireestä ja aikatauluihin hirttäytymisestä.

Pääministeri Juha Sipilää (kesk.) työmarkkinakonkari pitää rohkeana, jopa uhkarohkeana, sillä jos hallituksen leikkauslista kaatuu perustuslakivaliokunnassa, ollaan taas alkupisteessä. Laatunen kysyy, mitä tässä tapauksessa on saatu aikaan ja vastaa itse: On pilattu työmarkkinailmapiiri ja sen mukana seuraava neuvottelukierros.

Kun tunnelma työmarkkinapöydissä on jo valmiiksi kiristynyt, poliitikoilta sopii odottaa nyt kaikkia osapuolia kunnioittavia kannanottoja. Vaihtoehto, jossa pakkolait otetaan käyttöön, tietäisi lakkoja ja mahdollisesti yhteiskuntarauhan järkkymistä.

Menot