Pääkirjoitukset

Monimutkaisuus ei saa olla verotuksen tavoite

Valtio saisi exit-verosta arvioiden mukaan vain vähän tuloja, arvioiden mukaan ehkä noin 50 miljoonaa euroa vuodessa.
Björn Wahlroos siirsi kirjansa aikoinaan Ruotsiin välttääkseen tulevaisuudessa noin sadan miljoonan euron perintöverot. Kuva: PEKKA LASSILA
Björn Wahlroos siirsi kirjansa aikoinaan Ruotsiin välttääkseen tulevaisuudessa noin sadan miljoonan euron perintöverot. Kuva: PEKKA LASSILA

Jokin raja on verokarhullakin. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) ei nimittäin aio edistää vauraiden maastamuuttajien arvonnousuveron valmistelua.

Kulmunin mukaan se hallitusohjelman ajatus, että veron käyttöönottoa selvitetään, on nyt täytetty, ja asia loppuun käsitelty.

Valtiovarainministeriö julkaisi eilen oman selvityksen, voitaisiinko Suomessakin ottaa käyttöön ns. maastapoistumis- tai maastamuutto- tai exit-vero.

Veron tarkoitus olisi hillitä varakkaiden yksityishenkilöiden muuttoa verotussyistä muualle.

Tällaiselle verolle on tietyissä poliittisissa piireissä ajateltu olevan tarvetta esimerkiksi siksi, että Suomessa pääomatuloja voi kerryttää verovapaasti esimerkiksi niin sanotuissa vakuutuskuorissa.

Muutto muualle – vaikkapa Portugaliin – on saattanut tietää sitä, ettei erilaisista arvonnousuista tarvitse maksaa uudessa asuinmaassa lainkaan veroa realisoinnin yhteydessä.

Valtiovarainministeriön mukaan veron asettamiselle ei ole lainsäädännöllisiä esteitä, mutta siihen sisältyy niin paljon verotuksen monimutkaistumista, ettei ministeriö suosittele sen käyttöönottoa. Tähän valtiovarainministeri Kulmunikin vetoaa.

Edellinen, Antti Rinteen (sd.) hallitus kirjasi ohjelmaansa, että hallitus selvittää, onko mahdollista ottaa käyttöön veromallia, joka estää ulkomailla asuvien Suomessa verovelvollisina olleiden myynteihin, lahjoihin ja perintöihin liittyvien verojen välttämisen.

Valtio saisi verosta arvioiden mukaan vain vähän tuloja, ehkä noin 50 miljoonaa euroa vuodessa.

Veron todellinen tarkoitus olisikin todennäköisesti toimia lähinnä ennaltaehkäisijänä. Ulkomailla yksityishenkilöiden verokohtelu on monesti lievempää.

Väistämättä selvityksestä tulee mieleen myös Björn Wahlroos, joka siirsi kirjansa Ruotsiin välttääkseen tulevaisuudessa noin sadan miljoonan euron perintöverot.

Vasemman laidan poliitikot kiehuivat tuolloin vuonna 2013, eikä kiihko vaikuta vieläkään laantuneen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että niistäkin rahoista on jo verot maksettu.

Menot