fbpx
Pääkirjoitukset

Muhiiko taas uusi homepommi?

 

Hämeenlinnan kaupungin koulurakennuksista on riittänyt puhetta viimeisen vuoden aikana jo enemmän kuin tarpeeksi. Tuomelassa koulun ovet ovat säpissä, Ojoisilla rakennus reporankana.
Tuomelan oppilaita kuskataan väliaikaisiin opetustiloihin, Ojoisilta siirryttiin jo ennakkoon paljonkohua synnyttäneeseen Seminaarin kouluun. Kaupungin opetusviranomaiset ovat varmasti tehneet kaikkensa, että suurennuslasin alla olevan, oppilasmäärältään valtaisan koulun ensiaskeleet olisivat mahdollisimman hyvin organisoidut ja kaikkien turvallisuuden tunnetta lisäävät.
 
Vai ovatko tehneet?
 
Seminaarin koulun mahdollisista kosteus- ja homeongelmista tultiin kunnolla julkisuuteen vasta koulujen alettua. Epävarmuus jatkuu ainakin muutamia viikkoja. Tarkempia tuloksia saadaan tutkimusten valmistuttua.
 
Epäilyt kosteus- ja homeongelmista olivat olemassa kuitenkin jo paljon aikaisemmin. Jo Ojoisten asukasillassa viime talvena koululaisten vanhemmat nostivat esiin Seminaarin tiloissa ilmenneet kosteusepäilyt. Kosteusongelma oli siis tiedossa jo aikoja sitten.
 
Laajemmassa mitassa rakennusten kosteus- ja homeongelmat eivät tule Suomesta loppumaan tulevina vuosikymmeniä. Järkyttävän ilkeä esimerkki nousi esiin kuluvalla viikolla Helsingissä, jossa rakentajayhtiö laiminlöi rakennusvaiheessa kerrostalon kosteussuojauksen. Vesi lillui onteloelementeissä. Rakennusyhtiö Lemminkäinen oli valmis tarjoamaan valmiiksi kastuneen uudiskohteen uusille asukkaille. Tulevien asukkaiden yhteydenotoille viitattiin alkuun kintaalla.
 
Vasta julkinen kohu sai yhtiön reagoimaan. 
 
Toivottavasti tällainen toiminta ei ole maan tapa. Jos on, niin sairastamme ja maksamme rakennusvirheistä hamaan maailman tappiin saakka.
 

Menot