Pääkirjoitukset

Muovipussi kiihdyttää enemmän kuin ydinvoima

Teollisuuden Voiman Olkiluodon ydinvoimalaitos saavutti 500 terawattitunnin sähköntuotannon rajan huhtikuussa. Lisärakentamisesta ei tästä huolimatta edes keskustella
Teollisuuden Voiman kolmosyksikkö aloittaa sähköntuotannon vihdoin tänä vuonna. Kuva: Susanna Kinnari
Teollisuuden Voiman kolmosyksikkö aloittaa sähköntuotannon vihdoin tänä vuonna. Kuva: Susanna Kinnari

Eduskuntavaalien alla puhuttiin paljon ilmastonmuutoksesta. Uhka on todellinen ja alati etenevä, mutta poliittiset avauspuheenvuorot ovat jääneet vaalien jälkeen vähiin. Kansalaiset kiivailevat yksittäisistä muovipusseista kaupan hihnalla, mutta todellisista ratkaisuista ei käydä yhteiskunnallista keskustelua.

Teollisuuden Voiman Olkiluodon ydinvoimalaitos saavutti historiallisen 500 terawattitunnin sähköntuotannon rajan huhtikuussa. Eurajoen tuotannon ansiosta suomalaisessa energiantuotannossa on pystytty välttämään 400 miljoonan hiilidioksiditonnin päästöt ilmastoon verrattuna esimerkiksi kivihiilellä tuotettuun samaan sähkömäärään.

Luku vastaa noin 35-kertaisesti Suomen nykyisen tieliikenteen vuotuisia päästöjä.

Ydinvoiman lisärakentamisesta ei tästä huolimatta edes keskustella. Ydinvoimassa on tietenkin omat haasteensa, mutta ilmastonmuutoksen torjunnassa säävarma perusvoima, joka on tuotettu ydinvoimaloissa, on omaa luokkaansa.

Teollisuuden Voima haki lupaa muutama vuosi sitten neljännelle yksikölle. Hankkeen torppasi silloinen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.), joka päätteli, ettei hankkeella ole edellytyksiä onnistua. Ei siitäkään huolimatta, että ydinvoimahankkeet tehdään yksityisellä rahalla.

Sivumennen sanoen Vapaavuori pormestaroi nyt Helsinkiä, joka näennäisestä vihreydestään huolimatta lämpenee lähinnä fossiilisilla, ja päästöt ovat hurjat. Pelissä on paljon rahaa, sillä Helsinki pitää kunnallisveronsa houkuttelevana muun muassa kivihiilikompensaatiolla. Energia tuottaa pääkaupungin kassaan valtavat summat joka vuosi.

Teollisuuden Voiman arvion mukaan tarvitsemme enemmän sähköä ja vähemmän päästöjä. Ydinvoima tuottaa vakaasti sähköä pilvisenä ja tuulettomanakin päivänä. Yhdessä uusiutuvien energianlähteiden kanssa ydinvoimalla on ratkaiseva rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Jostain syystä suomalaiset eivät halua edes keskustella ydinvoimasta, mutta samaan aikaan lillukanvarret täyttävät kansalaiskeskustelun keskiön.

Muovipussi on ilmeisesti konkreettisempi ja kansalaisille läheisempi asia.

Päivän lehti

23.2.2020