Pääkirjoitukset

Murhatutkinta laahaa jo alkuunsa

Venäjän presidentti Vladimir Putin otti keskiviikkona ensimmäistä kertaa suoraan kantaa tiistaina haudatun Boris Nemtsovin murhatutkintaan. Putin vaati poliisivoimia pelastamaan Venäjän ”tragedialta ja häpeältä”, joilla hän täsmensi tarkoittavansa ”Nemtsovin raakaa murhaa aivan pääkaupungin keskustassa”.

Putin patistaa ilmeisen vakavalla tarkoituksella poliisivoimia saamaan aikaan tuloksia. Syylliset halutaan selville näennäisen kovalla kiireellä, mutta teot ja tapahtumat eivät vastaa puheita.

Aivan kuin mittatilaustyönä Venäjän turvallisuuspalvelu FSB ilmoitti, että sillä on tiedossaan jo useita epäiltyjä. Turvallisuuspalvelu on suoraan Putinin hallinnon välikappale. Siten sen ilmoituksia on myös tulkittava.

Venäjällä kaikki tärkeimmät langat ovat presidentin tai vähintäänkin hänen lähipiirinsä käsissä. Mukaan on luettava sikäläiset tiedotusvälineet.

Oppositiojohtaja Nemtsovin murha on ehkä Putinin mielestä häpeä, mutta siitä häpeästä presidentti varmasti selviää.

Murha ei asiantuntijoiden mukaan yhdistä Venäjän hajanaisia oppositiovoimia. Pienikin epävarmuus siitä on kadonnut. Hyvin kuvaava on tuore mielipidemittaus, jossa oppositiovoimien kärkihahmot arvioidaan Venäjän epäluotettavimmiksi poliitikoiksi.

Putin voi luottaa siihen, että häneen kansa luottaa. Jos joku ei luota, hänen on paras oman etunsa vuoksi oppia luottamaan.

On enemmän kuin paljastavaa, että poliisitutkinta laahaa jo lähtökuopissaan.

Ihmetystä on herättänyt muun muassa se, että osa rikospaikan valvontakameroista on ollut sattumalta murhan tapahtuma-aikaan poissa päältä korjaustöiden takia.

Nemtsov ammuttiin kuoliaaksi sillalla tiukasti vartioidun Kremlin lähellä.

Murhaa vierestä todistamassa ollut ukrainalaismalli Anna Duritskaja muistaa tapahtumista hämmästyttävän vähän. Unohtaminen on tässä tapauksessa hyvin ymmärrettävää.

Olennaisia murhatutkinnassa ovat vain todistetut tosiasiat, joiden puutteessa joudutaan tyytymään arvailuihin ja uskomuksiin.

Uutistoimisto Reutersin kyselyn mukaan erityisesti nuoret moskovalaiset epäilevät vahvasti, löytyvätkö murhaajat koskaan. Vielä huolestuttavampaa on se, että moni ei edes välitä.

Presidentti Vladimir Putin on toistuvasti varoittanut venäläiseen yhteiskuntaan pesiytyneistä ääriaineksista. Keskiviikonnakin hän viittasi ääriajattelusta kumpuaviin rikoksiin.

Ei ole kovin yllättävää, jos jatkokertomuksen seuraavassa luvussa islamilaiset tai muut ääriainekset saavat niskoilleen syyn Boris Nemtsovin murhasta.

Yhdysvallat esitti keskiviikkona uuden arvioin Ukrainassa olevien venäläisjoukkojen määrästä. Myös Boris Nemtsovin piti tässä kuussa paljastaa asiasta omia tietojaan, jotka pohjautuvat kaatuneiden venäläissotilaiden omaisten haastatteluihin. Sotilaiden äidit tietävät Venäjällä perinteisesti vaarallisia totuuksia.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic