fbpx
Pääkirjoitukset

Näin toimii julkisen ja yksityisen yhteispeli parhaimmillaan: Kanta-Hämeessä leikkausjonojen purku onnistui muutamassa kuukaudessa

Julkisen ja yksityisen terveydenhuollon ammattilaiset tekivät ison työn. Koronan vuoksi huolestuttavasti kasvaneet leikkausjonot on saatu Kanta-Hämeessä jo lähes purettua.
Pahimmillaan hoitojonot olivat viime elokuussa. Sittemmin sairaanhoitopiiri on pystynyt purkamaan jonoja yllättävänkin joutuisasti. Arkistokuva. Kuva: Juhani Salo = JS
Pahimmillaan hoitojonot olivat viime elokuussa. Sittemmin sairaanhoitopiiri on pystynyt purkamaan jonoja yllättävänkin joutuisasti. Arkistokuva. Kuva: Juhani Salo = JS

Koronaepidemia on ilahduttavasti heikkenemässä Suomessa. Ilmaantuvuusluku on laskenut reilusti sekä valtakunnallisesti että paikallisesti.

Kun koko Suomessa luku oli pitkään yli sata koronatartuntaa 100 000 suomalaista kohden kahden viikon aikajänteellä, nyt se on enää noin 70.

Kanta-Hämeessä ilmaantuvuusluku on painunut jo 30 paikkeille.

Tilannekuva vastaa koko Suomessa ja Kanta-Hämeessä nyt suurin piirtein viime lokakuun lukemia, tosin sillä merkittävällä erotuksella, että suunta on nyt laskeva.

Samaan aikaan korona vie entistä vähemmän ihmisiä sairaalahoitoon. Kanta-Hämeen keskussairaalassakin voidaan alkaa palata pikkuhiljaa kohti normaalia.

Vaikeahoitoisten koronapotilaiden hoidon turvaamiseksi lisättiin vuosi sitten ja uudestaan tänä keväänä keskussairaalan tehohoitokapasiteettia. Henkilökuntaa tähän vaativaan potilastyöhön saatiin sulkemalla leikkaussaleja ja siirtämällä kiireettömiä toimenpiteitä.

Pahimmillaan hoitojonot olivat viime elokuussa. Sittemmin sairaanhoitopiiri on pystynyt purkamaan jonoja yllättävänkin joutuisasti.

Tällä hetkellä ollaan lähes normaalitasolla. Leikkausta odottavia kantahämäläisiä oli maaliskuussa noin 1100, mikä on saman verran kuin koronaepidemian alkaessa.

Osastohoitoa vaativia potilaita on leikattu keskussairaalan omin voimin. Kanta-Hämeen keskussairaalan henkilökunta ansaitseekin kiitoksen urakoituaan syys-helmikuussa lisätöinään peräti 155 ylimääräistä leikkausta ja toimenpidettä.

Iso merkitys on ollut myös yksityissektorilla, joka on auttanut keskussairaalaa jonojen purkamisessa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri solmi syksyllä yhteistyösopimuksen Mehiläisen kanssa. Sen jälkeen kolmisensataa keskussairaalan potilasta on leikattu yksityisessä sairaalassa.

Näin toimii yksityisen ja julkisen sairaanhoidon yhteistyö parhaimmillaan Suomessa. Keskussairaala koordinoi julkiselle puolelle tulevaa potilasvirtaa ja ohjaa siitä tarkoituksenmukaisen siivun yksityiselle toimijalle, joka hoitaa oman leiviskänsä kustannustehokkaasti.

Menot