Pääkirjoitukset

Nato varustautuu pahimpaan

Viron Nato-jäsenyys oli kymmenen vuotta sitten suomalaisten veljeskansan suuri loikka läntisen sotilasliiton suojiin.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama korosti keskiviikkona Virossa Naton viidennen artiklan horjumattomuutta. Jäsenmaat ovat sotilasliiton siipien suojissa.

Obaman vierailu oli virolaisille äärimmäisen tärkeä torstaina Walesissa alkavan Naton huippukokouksen alla.

Viro ei jää enää ikinä yksin. Ukraina ei ole Naton jäsen, mutta Kiovassakin Obaman puhetta kuunneltiin tarkasti. Tunne länsileiriin kuulumisesta on yhtä vahva kuin Tallinnassa.

Venäjän Ukraina-politiikan seurauksena Naton läsnäolo Baltiassa ja muuallakin Venäjän lähialueilla vahvistuu. Se on takaisku rauhanpolitiikalle. Aseriisunta on aina parempi kuin varustelukierre.

Kestävällä rauhanomaisella ratkaisulla on edelleenkin vielä onneksi mahdollisuus. Ukrainan neuvotteluissa pitää päästä ensin ennakkoarvioista poiketen edes jonkinlaiseen tulokseen. Sitä on syytä toivoa viimeiseen saakka, koska kiihtyvä asevarustelu vie vain kohti kärjistyvää vastakkainasettelua. Kylmän sodan paluu olisi karmea kohtalo koko Euroopalle.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti keskiviikkona jo melkein lupaavasti, että sopu Ukrainan hallituksen ja venäläismielisten kapinallisten välillä on mahdollinen. Neuvottelut jatkuvat Valko-Venäjän Minskissä. Puheiden vakuudeksi tarvitaan tekoja. On selvää, että kapinalliset toimivat vain ja ainoastaan Putinin pillin mukaan.

Yhdysvallat aikoo perustaa Naton ilmavoimien harjoituskeskuksen Viroon. Myös Yhdysvaltain maavoimien läsnäolo Virossa jatkuu, tähän asti varsinaisia joukkoja on kuitenkin ollut hyvin rajallisesti.

Viro on Ukrainan ohella vahvasti esillä Newportin huippukokouksessa, eikä mahdollinen perjantain neuvottelutulos Minskissä ehdi vaikuttaa juuta eikä jaata Naton päätöksiin. Iso Nato-kone on ehtinyt jo pitkälle, eikä sitä pystytä kääntämään kovin nopeasti.

Nato varustautuu pahimpaan: Venäjän sotilaalliseen hyökkäykseen jäseniään tai mahdollisesti muita länsimielisiä maita vastaan.

On jo selvää, että Nato kohottaa valmiuttaan itäisen Keski-Euroopan Nato-maissa. Ukrainan kriisi on vauhdittanut suoraan uusien, aikaisempaa tehokkaampien nopean toiminnan joukkojen perustamista.

Vuonna 1949 perustetulle ja Yhdysvaltojen yhä ylivertaisella mahdillaan hallitsemalle Natolle on alkamassa uusi aika. Polttopiste on palannut Eurooppaan. Naton suhde Venäjään on jo lähes yhtä jäätävä kuin aikaisemmin Neuvostoliittoon.

Kaiken taustalla Walesin huippukokouksessa on kysymys arkisesti rahasta. Varustautuminen on äärimmäisen kallista. On jopa todennäköistä, että Yhdysvallat saa eurooppalaiset kumppaninsa sitoutumaan puolustusmäärärahojensa korottamiseen.

Suomalaiseen Nato-keskusteluun saadaan vanha muistutus: puolustuksella on hintansa, myös Natossa.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic