Pääkirjoitukset

Natsilippujen ei kuulu liehua Suomessa

Poliisi poisti mielenosoittajilta täydestä syystä natsi-Saksan symbolit. Maahanmuutosta on tulossa puheenaihe ensi kevään eduskuntavaaleihin.
Poliisi takavarikoi joitakin hakaristilippuja Helsingissä. Kokonaisuutena itsenäisyyspäivän mielenosoitukset sujuivat aiempia vuosia rauhallisemmin.

Poliisi otti kiinni kaikkiaan 20 mielenosoittajaa itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa Helsingissä.

Iltapäivällä otettiin uusnatsien kulkueesta kiinni neljä, joilla oli käsissään natsien hakaristilippuja. Poliisi epäilee heitä kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan.

Kansallissosialistisen natsi-Saksan punavalkomustien hakaristilippujen liehuminen itsenäisyyspäivänä Suomen pääkaupungissa on vastenmielinen ilmiö.

Johtavat poliitikot kuten kokoomuksen Petteri Orpo ja SDP:n Antti Rinne ehtivätkin tuoreeltaan tuomitsemaan ilmiön.

Muuten itsenäisyyspäivän mielenosoitukset sujuivat rauhallisesti. Järjestäjät ovat yhteydessä viranomaisiin ja pyrkivät pitäytymään suunnitelmissa.

Tämä kaikki kuuluu avoimen ja liberaalin yhteiskunnan normaaliin toimintaan. Siihen eivät kuitenkaan natsien hakaristiliput kuulu, vaan silloin tätä avoimuutta häpäistään tietoisesti.

Suomalaisiksi kansallissosialisteiksi itseään kutsuvat kokosivat kulkueeseensa noin 200–300 osallistujaa. Vastustajia oli kadun varsilla kymmenkertainen määrä.

Mielenosoitukset saattavat tietysti kerätä paikalle myös asiaan kuulumattomia, joiden toimilla ei ole muuta tarkoitusta kuin pahanteko. Nämä huligaanit etsiytyvät myös esimerkiksi jalkapallokatsomoihin riehumaan. Mediaa ja mahdollista julkisuutta kun on valmiina paikalla.

Euroopan maista mm. Saksassa, Itävallassa ja Ranskassa hakaristiliput on kokonaan kielletty. Suomessa poliisi käytti harkintaa ja otti liput pois hyvän tavan vastaisina ja rasistisina.

Tällaisten lippujen liehuttelu yhdistettynä Oulun epäiltyihin raiskaustapauksiin sekä linja-autoiskuihin Loimaalla ja Uuraisilla antavat aihetta siihen, että maahanmuutosta saattaa tulla keskeinen teema myös ensi huhtikuun eduskuntavaaleissa.

On hyvä huomata, että uusnatsien mielenosoituksessa perussuomalaisten puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa pilkattiin samoin kuin muita poliittisia päättäjiä.