Pääkirjoitukset

Negatiivinen kierre jatkuu

Kuluttajien luottamus Suomen talouteen on romahtanut lyhyen ajan sisällä. Tilastokeskuksen tuoreen kyselyn mukaan yli 40 prosenttia kuluttajista uskoo maan talouden huononevan seuraavan vuoden aikana. Vastaavasti ainoastaan 17 prosenttia vastanneista arvioi Suomen taloustilanteen paranevan.

Tunnelmat talousrintamalla eivät totisesti ole nyt kaksiset. Valtio ja kunnat nostavat veroja, mikä leikkaa kansalaisten ostovoimaa. Tylyt irtisanomisilmoitukset ovat lähes jokapäiväisiä. Venäjän-kauppa takkuaa Ukrainan kriisin vuoksi pahoin. Listaa voisi jatkaa pitkään.

Vuosi toisensa jälkeen taantumassa taapertavassa Suomessa ei ole keksitty korvaavia vientiartikkeleita matkapuhelimien, paperin ja paperikoneiden tilalle. Tai oikeastaan on, mutta euromääräinen mittakaava viennissä on aivan erilainen kuin mihin takavuosina totuttiin.

Kuluttajien luottamus oman talouden kehittymiseen on vahvasti sidoksissa arvioon työttömyyden kasvusta. Syyskuussa vaivaiset kuusi prosenttia kyselyyn vastanneista uskoi työttömyyden vähenevän seuraavan vuoden aikana. Murskaavat 66 prosenttia ennusti työttömyyden pahenevan.

Kotimainen kuluttaja lyö siis jarrupoljinta pohjaan. Se näkyy esimerkiksi autokaupassa, käyttötavarakaupassa, lihatiskeillä ja asuntomarkkinoilla – eli lähes joka paikassa. Heikosta luottamuksesta seuraa helposti negatiivinen kierre, minkä seurauksena tosiasiallinen taloustilanne heikkenee edelleen.

Positiivisia ja kuluttajia rohkaisevia uutisia kaivattaisiinkin tällä hetkellä kipeästi.

Vallitsevaa taloustilannetta ja Suomen energiaomavaraisuutta peilaten olikin vähintään kummallista, millä innolla ja vaivoin peitetyllä vahingonilolla ministerit halusivat torpata miljardien eurojen ydinvoimahankkeen Eurajoen Olkiluodossa.

Teollisuuden massiivisen tulevaisuusinvestoinnin ja yksityisen rahan hankkeen sijaan rahaa ollaan syytämässä esimerkiksi Talvivaaran monttuun. Kai silläkin tietysti jokin työllistävä vaikutus on. Äkillisen rakennemuutoksen Satakunnassa olisi vain puhuttu vuosikymmenen työmaasta ja tuhansista työvuosista mittavine heijastusvaikutuksineen.

Tilastokeskuksen datasta selviää, että 63 prosentilla kotitalouksista oli jäänyt säästöjä kuluneen vuoden aikana sukanvarteen ja 76 prosenttia uskoi pystyvänsä säästämään tulevaisuudessa.

Yli puolet vastaajista arvioi lainan ottamisen kannattavaksi nyt, kun korot ovat historiallisen alhaalla.

Joitakin valonpilkahduksia kuluttajilla siis on. Säästämistä lukuun ottamatta kuluttajien mielialat olivat syyskuussa silti selvästi synkemmät kuin pitkällä ajalla keskimäärin.

Vielä kuluttajien luottamus ei ole romahtanut kuten vuoden 2008 lopussa, kun maailmantalous syöksyi finanssikriisissä kaaokseen.

Suunta on silti huolestuttavan samantyyppinen; Tilastokeskuksen käppyrä laskee lähes pystysuoraan alaspäin.

Menot