Pääkirjoitukset

Nepalissa tarvitaan suomalaistenkin apua

Nepalin viime lauantaisen maanjäristyksen uhriluku ei ole vielä selvillä, kun yhteyttä maan syrjäisimmille alueille ei ole vieläkään saatu. Tiistaisen arvion mukaan kuolleiden määrä voi nousta yli 10 000:een eli yli kaksinkertaiseksi toistaiseksi vahvistettuun verrattuna.

Maan äärimmäinen vaikeakulkuisuus estää tehokkaasti pelastus- ja avustustöitä. Lisäksi maanjäristys on tuhonnut ja tukkinut monet tiet lähes täysin.

Kun pelastustyöt on saatu maan pääkaupungin Kathmandun lähellä jo hyvään vauhtiin, joutuvat maan syrjäisten kolkkien ihmiset odottamaan hätänsä keskellä tuskallisen kauan.

Helikopteri on toistaiseksi ainoa kulkuväline, jonka mukana apu yltää kenties kokonaan maanjäristyksen hävittämiin kyliin. Tietöihin ei nyt olisi millään aikaa.

Mahdollisten elossa säilyneiden pelastaminen raunioista on jo epätoivoista. Rutiköyhässä maassa läpeensä kaikki taivasalle joutuneet ihmiset ovat pikaisen avun tarpeessa.

Pahiten maanjäristyksestä kärsineillä alueilla asuu yli kaksi miljoonaa ihmistä. Heidän lisäkseen katastrofi vaikuttaa miljoonien muidenkin elämään. On selvää, että avustusoperaatioista ja jälleenrakennuksesta tulee vuosien urakka.

Tarvittavien avustustarvikkeiden listan alkupää on karu: telttoja hengissä selvinneiden suojaksi ja ruumispusseja kuolleille. Myös ruoka ja puhdas vesi ovat luonnollisesti hengissä pysymisen edellytyksiä.

Kansainväliset järjestöt, etunenässä Punainen Risti ja YK eri järjestöineen ovat onneksi vastaavissa katastrofeissa hioneet yhteistyökuvionsa. Ensimmäisten tietojen saapuessa Nepalista viikonvaihteessa alkoivat Suomessakin välittömästi avustusvalmistelut.

Suomesta ovat Nepaliin lähdössä muun muassa terveysklinikka ja kuljetustehtäviin erikoistunut logistiikkayksikkö työntekijöineen.

Punaisen Ristin katastrofirahasto on jokaisen suomalaisen avustuskanava suoraan hätää kärsivien ihmisen hyväksi. Käynnissä on pikavauhtia alkanut lipaskeräys, ja lisäksi apua voi antaa esimerkiksi kätevästi matkapuhelimella.

Luonnonkatastrofi sattui maailman katolla, syrjäisessä, mutta silti kohtalaisen suuren huomion kohteessa olevassa maassa. Inhimillisen hädän hetkellä kaikki apu on tarpeellista, mutta omien valtapyrkimysten edistämiseen sitä ei pitäisi Intian ja Kiinan tavoin käyttää.

Päivän lehti

9.4.2020