Pääkirjoitukset

Nettiäänestystä hankala toteuttaa riskittömästi

Kannatettava ja nykyaikaan hyvin sopiva idea, jota kuitenkin on äärimmäisen vaikea toteuttaa ilman riskejä – ainakaan kovin kustannustehokkaasti. Jotenkin näin voisi luonnehtia sähköistä äänestämistä.

Toisten mielestä nettiäänestys olisi pian satavuotiaalle digiajan Suomelle päivänselvä kehitysaskel; vastustajien mielestä järjestelmä olisi potentiaalinen uhka vaalisalaisuudelle, tietoturvalle, äänten katoamisille ja jopa koko vaalituloksen manipuloinnille.

Joka tapauksessa hallitus aikoo selvittää mahdollisuudet siirtyä sähköiseen äänestämiseen. Nettiäänestys tuotaisiin hallituksen visioissa perinteisen äänestämisen rinnalle.

Suomessa on kertaalleen kokeiltu sähköistä äänestämistä vaalipaikalla. Seurauksena oli eriskummallinen sekasotku, kun sadat äänestystapahtumat jäivät epäselviksi tai kesken.

Vastaavanlaisia kokeiluja ei Suomeen enää kaivata.

Kokeilukunnissa Karkkilassa, Kauniaisissa ja Vihdissä äänioikeutetuilla oli mahdollisuus äänestää sähköisesti kyseisten kuntien yleisissä ennakkoäänestyspaikoissa sekä vaalipäivän äänestyspaikoissa.

Etä-äänestys internetin välityksellä ei ollut mahdollinen, sillä järjestelmä haluttiin tarkoituksella pitää suljettuna.

Tästä huolimatta ääniä jäi laskematta, ja lopulta kunnallisvaalit määrättiin korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä uusittaviksi kyseisillä paikkakunnilla.

Kokeilu oli kuitenkin erinomainen esimerkki siitä, ettei toimivaa, vaalivilpin tehokkaasti ehkäisevää järjestelmää kannata lähteä korjaamaan ilman kunnollista testausta.

Hallituksen kunniaksi on todettava, että se haluaa nyt selvittää nettiäänestyksen käyttöönottoa yleisissä vaaleissa huolellisesti.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) totesi, että asiaan liittyy sekä etuja että riskejä, mutta on kuitenkin hyvä tarkastella nettiäänestystä yhtenä demokratiaa edistävänä keinona.

Julkisia palveluja on syytä digitalisoida, mutta äänestämisen ja vaalisalaisuuden säilyttämisen kanssa pitää olla tarkkana.

Tämä kannattaa muistaa myös niiden, jotka haluavat tuoda äänestykset pankkitunnuksien avulla tehtäviksi. Tunnuksia voi käyttää periaatteessa kuka tahansa, ja niiden avulla annettu ääni ja äänestäjä pystytään yhdistämään.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic