Pääkirjoitukset

Niinistöltä taas taattua arvojohtajan pohdintaa

Yhteistä tulevaisuutta vaarantavista tekijöistä presidentin puheessa nostettiin esiin ydinaseet, terrorismi, pandemiat ja ilmastonmuutos. Rasismille ei jalansijaa, Niinistö linjasi.
Tasavallan presidentti avasi vuoden 2020 valtiopäivät sekä toivotti kansanedustajille ja puhemiehistölle "menestystä ja viisautta vaativassa työssä Suomen hyväksi." Kuva: Joel Maisalmi
Tasavallan presidentti avasi vuoden 2020 valtiopäivät sekä toivotti kansanedustajille ja puhemiehistölle "menestystä ja viisautta vaativassa työssä Suomen hyväksi." Kuva: Joel Maisalmi

Edeltäjiensä tavoin tasavallan presidentti Sauli Niinistö on halunnut yhdistää presidenttiyteensä kaksi roolia: ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtamisen sekä arvojohtajuuden. Niinistön puheessa Suomen kansan edustajille molemmat puolet tulivat hyvin esiin, kun uuden vuosikymmenen ensimmäiset valtiopäivät avattiin keskiviikkona.

Niinistö muistutti ensinnäkin siitä, että Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan johtoajatuksena säilyy Suomen aseman turvaaminen ja vahvistaminen ja että siihen on kyettävä, olivatpa olosuhteet suotuisat tai eivät. Tätä, ehkä itsestäänselvyydeltäkin kuulostavaa asiaa, ei voi toistaa liian usein.

Niinistö myös rohkaisi kansanedustajia aktiiviseen ulkoisten ilmiöiden tarkkailuun: Suomen turvallisuudesta huolehtiminen vaatii presidentin mukaan jatkuvaa maailman tapahtumien ja poliittisten muutosten seuraamista.

Ajankohta muutosten seuraamiselle ainakin on otollinen. Moni voisi jopa luonnehtia, että se on nyt välttämätöntä, sillä alkaneen vuoden kuluessa eduskunta saa käsiteltäväkseen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon ja ensi vuonna vuorossa on puolustuspoliittinen selonteko.

Kansanedustajat kuulivat myös arvojohtajan puhetta. Puolassa ja Israelissa holokaustin muistotilaisuuksiin taannoin osallistunut presidentti Niinistö huomautti, ettei ihmisluonto muutamassa sukupolvessa ole muuttunut vihalle immuuniksi.

Niinistö on myös nähnyt merkkejä siitä, että antisemitismi ja rasismi jälleen pyrkivät nostamaan päätään myös Suomessa. Presidentti alleviivasi – jälleen kerran – että ne eivät ansaitse jalansijaa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Yhteistä tulevaisuutta vaarantavista tekijöistä puheessa nostettiin esiin ydinaseet, terrorismi, pandemiat ja ilmastonmuutos.

Niinistön mielestä nuo kaikki uhkakuvat säikäyttävät, mutta ihmiskunnan osaaminen ja järki riittävät ne voittamaan. Moninapaisessa ja kansallista itsekkyyttäkin korostavassa maailmassa ratkaisut edellyttävät presidentin mielestä kansainvälistä yhteistyötä. Siihen Niinistö uskoo valmiuden vielä kasvavan.

Menot