Pääkirjoitukset

Nokia nousee taas jättiläisten joukkoon

Nokian matkapuhelinliiketoiminnan myynti amerikkalaiselle Microsoftille syksyllä 2013 oli nappikauppa, jos sitä verrataan taloushistoriaa uudelleen kirjoittavaan Nokian Alacatel-Lucent -kauppaan.

Nokian kännykät vaihtoivat isäntää 5,5 miljardilla eurolla, kun nyt kauppasumma nousee 15,6 miljardiin. Rahaa ei tosin kaupassa liiku, sillä se tehdään osakevaihtona.

Kyseessä on Suomen taloushistorian suurin yritysosto.

Tulevan verkkojättiläisen liikevaihdoksi tulee peräti 26 miljardia euroa. Se vie uuden yhtiön tällä alalla suoraan maailman suurimpien joukkoon ohi kiinalaisen Huawein ja suunnilleen samankokoiseksi kuin Ericsson.

Kun kasvua ei löydy markkinoilta, se on saavutettavissa vain kilpailijoiden voimat yhdistämällä. Kaupan jälkeen Ruotsi–Suomi -maaottelu verkkoliiketoiminnassa voi alkaa uudelleen.

Nokian suomalaisuus on tosin kovin suhteellista. Intialaisen Rajeev Surin johtaman yhtiön operatiivisesta toiminnasta vastaavassa johtokunnassa on tasan yksi suomalainen.

Nokian kasvavia muskeleita on jo kehuttu, mutta on muistettava myös kaikkiin suuriin yhdistymisiin liittyvät riskit.

Alcatel-Lucent oli jo aikoinaan vaihtoehtona, kun Nokia päätyi yhteen saksalaisen Siemensin kanssa. Se liitto ei missään vaiheessa ollut onnistunut. Syy ei ollut vähiten erilaisissa yrityskulttuureissa.

Koiranleuat saavat sanoa, että ranskalaisia ei kannata ostaa mistään muualta kuin nakkikioskilta, jos sieltäkään. Kiinteisiin verkkoihin erikoistuneen Alcatel-Lucentin on epäilty antavan vain vähän uutta Nokialle, kun tulevaisuus on sen hallitsemissa langattomissa.

Lisäksi ranskalaisilla suuryrityksillä on Eurajoen Olkiluodon ydinvoimatyömaan jäljiltä erittäin huono maine, eikä tosiaankaan syyttä.

Aikaisemmista yhdistymiskokemuksista voi parhaimmillaan olla hyötyä. Ranskalainen Alcatel ja amerikkalainen Lucent sulautuivat vuonna 2006 eli samana vuonna kuin Nokia ja Siemens.

Nokian nimi on säilymässä ja pääkonttori pysymässä Suomessa, ainakin toistaiseksi.

Työpaikat tuskin ainakaan ensi vaiheessa Suomessa lisääntyvät. Nokialla on Suomessa 6 000 työntekijää, mikä on vajaa kymmenesosa sen koko 61 000 työntekijän joukosta.

On jo kerrottu, ettei Ranskasta vähennetä työpaikkoja. Se ei lupaa kovin hyvää suomalaisille.

Päivän lehti

5.4.2020