fbpx
Pääkirjoitukset

Nokia uskoo verkkoliiketoimintaan

Suomalaisen Nokian ja saksalaisen Siemensin yhteisyritys Nokia Siemens Networks siirtyy kokonaan Nokialle, kun Siemens myy puolikkaansa yhtiökumppanilleen. Tietoliikenteen verkkoja valmistava ja suunnitteleva yhtiö on yksi alan jättiläisistä maailmassa.

Sillä on toimintaa 150 maassa, kuusi suurta tehdasta eri puolilla maailmaa. Sen palveluksessa on lähes 60 000 ihmistä, joista kymmenesosa Suomessa, muun muassa Espoossa ja Oulussa. Yhtiö on rakentanut kolme miljoonaa toiminnassa olevaa tukiasemaa eri puolilla maailmaa. Sen liikevaihto oli viime vuonna noin 13 miljardia euroa ja se voittoa tuli 822 miljoonaa euroa.

Nokia Siemens Network on kuutisen vuotta vanha yhteisyritys, johon yhdistettiin Nokian verkkoliiketoiminta ja Siemensin langattomien ja kiinteiden verkkojen toimintoja. Se on jaettu kahteen liiketoiminta-alueeseen, mobiililaajakaistoihin ja kansainvälisiä palveluja tuottavaan yksikköön.

Suomessa ei joka päivä tehdä 1,7 miljardin euron yrityskauppoja. Tuolla summalla Nokia lunasti NSN:n omistukseensa. Kauppahintaa ei löytynyt ostajan kassasta, vaan Nokia velkaantuu.

Kauppa on mitä ilmeisimmin osa Nokiassa jo muutaman vuoden ajan käynnissä olevia ytimiin meneviä yritysjärjestelyjä. Saattaa olla, että se ei jää edes viimeiseksi, sillä yhtiön kuluttajatuotteiden eli kännyköiden kauppa ei ole läheskään vastannut odotuksia. Maailman markkinajohtajuus on menneen talven lumia, entinen mahtiasema on sulanut ankaran kilpailun puristuksessa.

Siksi ei olisikaan suuri ihme, vaikka jonakin päivänä Nokia ilmoittaisi myyvänsä koko matkapuhelinliiketoimintansa joko yhteistyökumppanilleen Microsoftille tai kilpailijoille. Sen jälkeen se keskittyisi pelkästään alalle, jonka se hyvin osaa. Nokiasta tulisi yksinomaan tietoliikenneverkkoja valmistava ja suunnitteleva yhtiö. Tähän sen valmiiksi vahva markkina-asema ja menestys antaisivat verrattomat lähtökohdat.

Ikään kuin yrityskaupan huomenlahjaksi yhtiö julkaisi maanantaina suuren tilauksen Saudi-Arabiasta, jossa maan tietoliikenneverkkoa uudistetaan ja laajennetaan 250 miljoonalla eurolla. Sopimus siivitti heti Nokian kurssia Helsingin pörssissä nousuun ja loi muutenkin luottavaista tunnelmaa yhtiön tulevaisuutta kohtaan.

Tuhannen taalan kysymys Suomen näkökulmasta on, aikooko kokonaan suomalaiseksi muuttuva yritys säilyttää ja kehittää kotimaan toimintojaan, vaan lähteekö se ulkoistamisten tielle viemään työtä Suomesta halpamaihin.

Tästä on viime vuosilta erityisen karvaita kokemuksia myös nokialaisilla eri puolilla maata, kun kokonaisia tehtaita on suljettu ja niiden työpaikat ovat kadonneet lopullisesti maailmalle.

Tämänhetkisen käsityksen mukaan yhtiön tehtaat Oulussa ja Espoossa ovat kilpailukykyisiä ja pärjäävät kannattavuusvertailussa myös Intian ja Kiinan tehtaille.

Se toimii suomalaisen työn ja osaamisen henkivakuutuksena, josta kannattaa pitää kaikin keinoin kiinni muuttuvissa oloissa. Mikään ei ole pysyvää ja itsestään selvää, töitä on tehtävä koko ajan.

Menot