Pääkirjoitukset

Nopeilla junayhteyksillä vauhtia työmarkkinoille

Nopeat junayhteydet Helsingistä Tampereelle ja Turkuun lupailevat suuria: megaluokan työssäkäyntialuetta, talouskasvua ja liikennepäästöjen hillintää.
Junaliikenne pääradalla Riihimäen ja Tampereen välillä katkaistaan lähes kokonaan viitenä lauantaina marras- ja joulukuussa.

Nopeat tunnin junat Helsingistä Turkuun ja Tampereelle lisäisivät varmasti ruuhka-Suomen kasvukolmion vetovoimaa yhtenäistyvillä työmarkkinoilla.

Entistä paremmat yhteydet avittaisivat myös työvoiman liikkuvuutta.

Pääkaupunkiseudun kasvu voisi näin kanavoitua laajemmalle.

Nopeat junat poikisivat investointeja ja asuntorakentamista näiden junaratojen varteen – kunhan junat myös pysähtyvät matkan varrella pääpaikoilla ottaakseen matkustajia.

Raideliikenne olisi kieltämättä myös varsin ympäristöystävällinen ratkaisu verrattuna autoliikenteeseen.

Raideliikenne mahdollistaa -selvitys suosittaa nyt valtiovallalle näiden nopeiden junayhteyksien toteuttamista.

Rambollin laatiman raideliikenneselvityksen tilasivat Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Rakennusliitto, Rakennusteollisuus, SAK, Suunnittelijoiden ja konsulttitoimistojen liitto SKOL sekä Helsingin, Espoon, Vantaan, Turun ja Tampereen kaupungit.

Hankkeen puoltajia löytyy moneen junaan.

Turun ja Tampereen suuntien ratahankkeille ollaan jo varattu suunnittelurahaa, mutta päätökset siirtyvät tuleville ministereille.

Päärata Helsingin ja Tampereen välille kaipaa ehdottomasti lisää raidekapasiteettia. Turun radalla tavoitteena on rataosuuden oikaisu.

Ratayhteydet pitää ottaa huomioon liikennejärjestelmien pitkän tähtäimen suunnitelmissa, koska niiden toteutus tahtoo törmätä budjettivarojen rajallisuuteen.

 

Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) penää perustellusti ratahankkeille uusia rahoitusmuotoja kuten hankeyhtiöitä ja lisää taustalaskelmia.

Muuten miljardihankkeet uhkaavat siirtyä kovin kauas tulevaisuuteen.

Hyvää ei seuraa, jos Turun ja Tampereen suunnan junat asetetaan kilpailemaan keskenään.

Ratahankkeet on ymmärrettävä suurena kokonaisvaltaisena mahdollisuutena, kestävänä kehityksenä.

Etelä-Suomen kasvukeskusten väliset nopeat yhteydet ovat koko Suomelle äärettömän tärkeitä.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic