Pääkirjoitukset

Nordean analyysi Suomen taloudesta ei naurata

Onko Suomi jo toivoton tapaus? Näin ainakin väittää pohjoismainen pankkikonserni Nordea, jonka mukaan Suomen pitäisi kyetä sisäiseen devalvaatioon, mutta valtion päätöksentekokoneisto ei tällaiseen ihmetemppuun pysty.

Nordean mukaan Suomella on suuria vaikeuksia täyttää eurojäsenyyden vaatimuksia, ja nykyisen kaltaisissa muusta euroalueesta poikkeavissa talousongelmissa Suomen olisi kyettävä sisäiseen devalvaatioon.

Pankkikonserni nuhtelee edelleen, että Suomen päätöksenteko taipuu uudistuksiin liian hitaasti ja liian vähän, joten maan talous jää tulevaisuudessakin jälkeen euroalueen kehityksestä.

Kiistämätön fakta on, että Suomella on mennyt vuoden 2008 jälkeen talousmielessä likimain kaikki pieleen.

Nousukauden huumassa poliitikot lupailivat vielä kaiken päälle hurjia korotuksia palkkoihin, joita ei romahduksen jälkeen olisi ollut varaa maksaa. Pääasiassa matkapuhelinjätti Nokian luomassa kuplassa oli helppo heitellä miljardeja sinne ja tänne.

Julkiselle sektorille luvatut eurot kulkevat kivenä kengässä myös nyt yhteiskuntasopimusta sorvattaessa, seitsemän laihan vuoden jälkeen.

Nordean analyysillä on myös vastustajansa. Entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) tuohtui pankkikonsernin erittelystä niin (HS 19.3), että hän uhkaa äänestää jaloillaan.

Lipponen on sanojensa mukaan valmis vaihtamaan pankkia, ja kysyy samalla, ”onko Nordean röyhkeydellä enää mitään rajoja”.

Ekonomistijargonissa Suomen julistaminen toivottomaksi tapaukseksi ei ole mitenkään ennenkuulumatonta, mutta vastuu kovista luonnehdinnoista jää konsernille itselleen.

Onko siis todella niin, että Nordean otsikolle löytyy katetta? Nordean pääekonomisti ehti jo naureskellen vastata Lipposelle, että on. Julkisuudenhallinnan näkökulmasta voi kuitenkin olla niin, että vitsailu kannattaisi jättää vähemmälle.

Lama-aikaan pääministerinä toiminut Lipponen kun on nähnyt toivottomia hetkiä muulloinkin kuin vuonna 2016.

Kilpailukykysopimuksella Suomi pääsisi eteenpäin vaikeassa taloustilanteessa.

Muutaman kuukauden sisällä selviää, olemmeko valmiita tekemään pieniä uhrauksia tulevaisuuden eteen.

Päivän lehti

13.8.2020