Pääkirjoitukset

Nostaako Saarikko keskustan pään pinnalle?

Annika Saarikko on erittäin vahvoilla. Politiikasta on tullut lyhytjännitteistä ja nopeasti kuluttavaa. Katri Kulmuni on ollut vasta vähän aikaa politiikan valokeilassa.
Kansanedustaja Annika Saarikko kertoi torstaina lähtevänsä Suomen Keskustan puheenjohtajaehdokkaaksi. Kuva: Arttu Laitala
Kansanedustaja Annika Saarikko kertoi torstaina lähtevänsä Suomen Keskustan puheenjohtajaehdokkaaksi. Kuva: Arttu Laitala

Kannattaako puolueen mennä eduskuntavaaleissa kärsityn rökäletappion jälkeen kannatusta edelleen syövyttävään hallitusvastuuseen? Ei kannata, mutta keskusta meni kokoomuksen ja perussuomalaisten kyljestä suoraan vasemmiston kelkkaan.

Demarit vie ja keskusta vikisee, mikä on vienyt keskustan kannatuksen jo hyvin syvälle.

Kun puolue voi huonosti, katseet kääntyvät vääjäämättä puheenjohtajaan.

Katri Kulmuni on toiminut vasta vajaan vuoden puoluejohtajana, mutta jo nyt hänelle on haettu seuraajaa. Torstaina sellainen saatiin: kovaksi keitetty ja takeltelematon ammattipoliitikko, Annika Saarikko, 36.

Kovaa kisaa pidetään mahdollisuutena kirkastaa keskustan kuvaa kohti kevään kunnallisvaaleja. Todellisuudessa nopea vaihdos on epäonnistuminen.

Saarikko oli vahvin vaihtoehto jo Juha Sipilän seuraajaksi. Äitiys oli kuitenkin esteenä. Vauvaloman eli perhevapaan kestäessä on tiedetty, että Saarikko palaa ykkösketjun tehtäviin.

Ensi viikolla Saarikko aloittaa tiede- ja kulttuuriministerinä. Jatko on Oulussa syyskuussa pidettävän puoluekokouksen käsissä. Annika Saarikko on erittäin vahvoilla puheenjohtajaäänestyksessä.

Katri Kulmunilla on ollut epäkiitollinen tehtävä vetää keskustan kivirekeä ja toimia samalla poikkeusoloja eläneen Suomen valtionvarainministerinä. Jotta ei olisi yhtään helpompaa, kompastui Kulmuni vielä päälle esiintymiskoulutukseensa. Hän maksoi kohulaskun pankkilainalla, mutta karmea vahinko oli jo tapahtunut. Uskottavuus oli kärsinyt pahasti. Puheenjohtajasta oli tullut rasite puolueelleen.

Politiikasta on tullut lyhytjännitteistä ja nopeasti kuluttavaa. Kulmuni on ollut vasta vähän aikaa politiikan valokeilassa, mutta moni saattaa olla häneen jo kyllästynyt.

Keskustan tilannetta ei yhtään helpota kysymys: onko puolueen aika lopullisesti ohi? Maallemuutto ja moni muu korona-ajan Suomessa esiin noussut asia puhuu päinvastaista, mutta puolueen on itse rakennettava asemansa uudelleen. Kokeneella Annika Saarikolla saattaa olla siihen eväät, jos hän saa aukotonta tukea, eikä kukaan puukota selkään.