Pääkirjoitukset

Nuoret lakkoilevat ilmaston puolesta

Mielenilmauksilla halutaan herättää aikuisia ottamaan vastuuta.
Ruotsalainen ilmastoaktiivi Greta Thunberg osallistui laajaan mielenosoitukseen 1. maaliskuuta Saksan Hampurissa. Kuva: FOCKE STRANGMANN
Ruotsalainen ilmastoaktiivi Greta Thunberg osallistui laajaan mielenosoitukseen 1. maaliskuuta Saksan Hampurissa. Kuva: FOCKE STRANGMANN

Nuoret jättivät eilen ympäri Suomea koulupäivän väliin kiinnittääkseen huomiota ilmastonmuutoksen torjumiseen.

Ilmastolakot alkoivat viime syksynä ruotsalaisen Greta Thunbergin aloitteesta. 16-vuotias ruotsalaistyttö on sittemmin nimetty ehdolle Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Yhden tytön ilmastolakko on muutamassa kuukaudessa levinnyt Euroopan laajuiseksi.

Greta Thunbergin esimerkki on monella tapaa puhutteleva. Oikeastaan kysymys on yhteiskunnallisen vaikuttamisen ydinasioista.

Ilmastonmuutos ei tunne valtakuntien rajoja. Greta ja monet hänen ikätovereistaan sekä heidän lapsensa elävät elämäänsä vielä tämän vuosisadan lopussa.

Ei ole ihme, että tulevaisuudesta huolestuneet nuoret ovat turhautuneet vuorossa olevien poliittisten päättäjien saamattomuuteen ilmastoasioissa.

Vihreä liike sai alkunsa 1970-luvun lopulla Forssan Koijärveltä, jossa yritettiin estää lintujärven kuivattamista. Yhden asian koijärveläisestä liikkeestä on sittemmin kasvanut uskottava yleispoliittinen puolue, joka on hyvin todennäköisesti mukana seuraavassa hallituksessa. Mitään yksinoikeutta ilmasto- tai muihin ympäristöasioihin vihreillä ei kuitenkaan ole.

Vihreä liike ja Koijärvi olivat oman aikansa ilmiöitä. Ilmastonmuutos tai internet ovat puolestaan meidän aikaamme. On mielenkiintoista pohtia, millainen ilmiö vihreästä liikkeestä olisi aikoinaan syntynyt, jos sillä olisi ollut sosiaalinen media veturinaan.

Tutkimusten mukaan suomalaisnuoret tuntevat epävarmuutta ja turvattomuutta ihmisen itse aiheuttaman ilmastonmuutoksen takia. He kokevat, että heidän huoltaan on vähätelty, eikä sitä ole kuultu.

Koulut suhtautuivat oppilaiden poissaoloihin vaihtelevasti. Nykyiset sukupolvet ovat tässäkin mielessä aiempia järkevämpiä. Edelliset sukupolvet tuskin olisivat anarkian nimissä lupia kyselleet.

Ilmastonmuutos pitää yleisellä tasolla nähdä Suomessa mahdollisuutena kehittää tekniikkaa ja uusiutuvaa energiaa vientituotteiksi asti.