Pääkirjoitukset

Nuuska huulen alla on varjo terveyden yllä

Tää korutont on kertomaa: nuuska vain vankistaa asemaansa nuorten miesten viiksihuulen alla. Päivittäinen nuuskaus on kasvanut nuorempien joukossa.
Nuuska löytää aivan liian usein tiensä nuorten miesten huulen alle. Kuvaaja: Ville-Veikko Kaakinen

Nuuskan matkustajatuonti kasvoi viime vuonna lähes neljänneksen, kun tupakan tuonti putosi haastattelututkimuksen mukaan kolmanneksen.

Suomalaiset matkustajat toivat tutkimuksen mukaan Suomeen viime vuonna noin 17,5 miljoonaa rasiaa nuuskaa. Nuuskaa tuoneista 70 prosenttia kertoi käyttävänsä sen itse.

Irvokasta kyllä nuuskaa ei edes saa tuoda maahan muuten kuin omaan käyttöön eikä sitä saa maassa myydä. Vaan sitä kuitenkin tapahtuu, jopa ammattirikollisena toimintana.

Laittomaan nuuskabisnekseen osallistuu suuri määrä toimijoita rikollisryhmistä yksittäisiin henkilöihin saakka.

Tulli takavarikoi viime vuonna ylivoimaisesti enemmän nuuskaa kuin koskaan ennen.

Mikä ikävintä, nuuskan päivittäinen käyttö on lisääntynyt etenkin nuorten keskuudessa, vaikka kaikkien tupakkatuotteiden välittäminen alaikäisille on yksiselitteisesti kiellettyä.

Osa nuorista kokee nuuskauksen jopa trendikkääksi.

Nuuska on olevinaan kuin turvallinen pikkupahe. Sitä se ei ole. Terveyshaitoiltaan nuuska ei juuri tupakalle häviä.

Mikäli nuuskan käyttö yhä kasvaa, se näkyy vielä nuorten terveydessä: tulehtuneina ja vetäytyneinä ikeninä ja jopa nielun ja nenän alueen syöpinä. Nuuskan vaaroista on kantanut huolta mm. Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT).

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskysely paljasti, että toissa vuonna nuuskaa käytti päivittäin 4,5 prosenttia 8.- ja 9.-luokkalaisista ja 10 prosenttia ammattikoululaisista. Suunnilleen yhtä moni syö päivittäin karkkia tai kittaa energiajuomaa.

Vaan mikä avuksi? Nuuskan matkustajatuonnin raju rajoittaminen, valvonta ja kovat sanktiot.

Paras tapa nuuskauksen nujertamiseksi on kattava valistus. Nuorten vanhemmat ja muut aikuiset eivät vaikuta olevan täysin tilanteen tasalla nuorten nuuskauksesta eivätkä nuoret nuuskauksen haitoista.

Valistuksen on oltava vakuuttavaa ja hyödynnettävä nuorten omia kanavia kuten sosiaalista mediaa.

Valistuksen pitäisi pystyä purkamaan myös nuuskan ja joukkueurheilun epäpyhä yhteys.