fbpx
Pääkirjoitukset

Nuuskaa löysälle nuuskapolitiikalle

Nuuskan salakuljetus Suomeen on lisääntynyt viime vuosina rajusti ja sen suosio koululaisten parissa on vain kasvanut. Tarvitaan tepsiviä vastatoimia.
Yleisintä säännöllinen nuuskaaminen on nuorilla, erityisesti joukkueurheilua harrastavilla miehillä.

Nuuskan noussutta suosiota on vaikea selittää. Nuuskaahan ei ole saanut Suomessa myydä pariinkymmeneen vuoteen, ja ulkomailtakin sitä saa tuoda vain omaan käyttöön.

Nuuskan myynti on kiellettyä kaikissa EU:n jäsenmaissa paitsi Ruotsissa, joka hankki EU-neuvotteluissa itselleen poikkeusluvan.

Nuuskaa tuodaankin Ruotsista laittomasti Suomeen välitettäväksi tuhansia kiloja vuosittain.

Tullin kasvaneet takavarikot kertovat osin lisääntyneestä valvonnasta ja etenkin kasvaneista tuontimääristä. Nuuskan välityksestä on tullut myös ammattirikollisuutta, joka värvää nuoria myyntiketjuunsa.

Mustan pörssin nuuskabisneksessä liikkuu useita kymmeniä miljoonia euroja vuodessa.

Nuuskarallin alasajo vaatii paitsi valvontaresurssien lisäämistä myös koko yhteiskunnan heräämistä ilmiön edessä.

Joukkueurheilussa nuuskan käyttöön olisi puututtava kautta linjan.

Hämeenlinnan kaupunki näyttää mallia syyskuun kestävällä Ei nuuskalle -kampanjallaan, joka pyrkii siihen, etteivät nuoret edes aloittaisi nuuskan käyttöä.

Maakunnassa huolta herättää, että nuuskapussukoita löytyy jo alakouluikäisiltä.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama tupakkatyöryhmä esitti keväällä perustellusti, että nuuskan, purutupakan ja nenänuuskan matkustajatuonnin raja omaan käyttöön lasketaan yhdestä kilosta 100 grammaan vuorokaudessa.

Työryhmä haluaa lisäksi rikoslakiin törkeät tekomuodot salakuljetuksesta ja laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä, mikä parantaisi viranomaisten mahdollisuuksia valvoa nuuskan maahantuontia ja kauppaa.

Terveyshaitoiltaan nuuska on yhtä paha kuin tupakka, vaikka se ei suoranaisesti keuhkosyöpää aiheutakaan.

Nuuskaamista ei pidä vähätellä pikkupaheeksi.

Nuuskan käyttö johtaa nopeasti riippuvuuteen korkean nikotiinipitoisuuden vuoksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan nuuskaajilla on suurempi riski sairastua suu-, ruokatorvi- ja mahasyöpiin kuin niillä, jotka eivät käytä mitään tupakkatuotteita.

Menot