fbpx
Pääkirjoitukset

Nyt ei saa heittäytyä huolimattomaksi

Länsinaapurista ja muualta maailmasta kantautuneet tiedot kertovat, että pandemia ei ole ohi. Hämeenlinnassakin tästä saatiin vasta terve muistutus.
Koronaepidemia on asiantuntijoiden mukaan Suomessa rauhoittunut, vaikka rajoituksia onkin purettu. Käsidesille on kuitenkin käyttöä vielä pitkälle tulevaisuudessa. Kuva: Pekka Rautiainen
Koronaepidemia on asiantuntijoiden mukaan Suomessa rauhoittunut, vaikka rajoituksia onkin purettu. Käsidesille on kuitenkin käyttöä vielä pitkälle tulevaisuudessa. Kuva: Pekka Rautiainen

Koronaepidemia kytee hiljaisena pinnan alla, siitä hyvänä muistutuksena toimii kuluvalla viikolla Kanta-Hämeen keskussairaalassa tauon jälkeen todettu uusi koronavirustapaus.

Sairaanhoitopiirin keskiviikkoisen tiedotteen mukaan maakunnassa on epidemian aikana kirjattu yhteensä 117 tartuntaa.

Koko maan luku oli perjantaina THL:n tilastojen mukaan 7 191.

Tautiin liittyviä kuolemia on Suomessa raportoitu toistaiseksi 328 ja tehohoidossa oli koronan takia perjantain tietojen mukaan Suomessa vain yksi henkilö.

Vaikka THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön tuoreet arviot kertovat koronavirustilanteen Suomessa rauhoittuneen, nyt ei kannata tuudittautua liialliseen hyvänolontunteeseen.

Varoittavana esimerkkinä toimii Ruotsi, jonka Maailman terveysjärjestö WHO listasi perjantaina valtionepidemiologi Anders Tegnellin protestoinnista huolimatta niiden 11 Euroopan maan joukkoon, joissa koronavirustartunnat ovat lähteneet merkittävään kasvuun.

Ruotsissa taudin on todettu levinneen ainakin isompien opiskelijajuhlien yhteydessä.

Viimeisin nuoria koskettanut tautirypäs paljastui maan eteläosassa Laholmissa, kertoi Hallandsposten lauantaina.

Huolta on herättänyt myös Pohjois-Ruotsin Norbottenin alueella leimahtanut epidemia.

Länsinaapurin tuoreet koronatilastot ovatkin kylmäävää luettavaa.

Pelkästään perjantaina Ruotsissa todettiin 50 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa ja 1  247 uutta koronatartuntaa.

Maailmanlaajuisesti koronapandemia ei osoita laantumisen merkkejä, ja vahvistettujen tartuntojen määrän arvioidaan rikkovan ensi viikolla 10 miljoonan rajan.

Huolestuttavalta vaikuttaa esimerkiksi Yhdysvaltojen tilanne. Presidentti Trump ehti keskiviikkona julistaa vaaran olevan ohi, vaikka tartuntojen määrän on raportoitu olevan rajussa nousussa.

Vaikka rajoituksia onkin Suomessa siis purettu ja kesä kutsuu terasseille ja ihmisten pariin, on silkkaa viisautta pitää turvavälit ja jatkaa sinnikästä käsipyykkiä.

Menot