Pääkirjoitukset

Nyt kuvitellaan, että entinen elämä palasi

Kun koululaiset palasivat kouluihin, aikuiset ajattelivat, että normaalielämä alkoi kaikella tapaa. Kaupoissa turvavälit ja aivastusopastukset on unohdettu.
Sodissa kaatuneiden muistopäivää vietettiin maanantaina Yhdysvalloissa. Ylimääräinen vapaapäivä aiheutti tiiviin tunnelman Kalifornian uimarannoille. Kuva: epa08442148
Sodissa kaatuneiden muistopäivää vietettiin maanantaina Yhdysvalloissa. Ylimääräinen vapaapäivä aiheutti tiiviin tunnelman Kalifornian uimarannoille. Kuva: epa08442148

Yhdysvalloissa koronarajoitukset ovat olleet huomattavasti tiukemmat kuin Suomessa.

Kaikki paikat ovat olleet kiinni. Ainoastaan ruokakaupat ovat saaneet olla auki ja niissä on säännöstelty, montako ihmistä kauppaan kerralla pääsee ja maski on ollut pakollinen varuste. Rannoille, ravintoloihin tai harrastuspaikkoihin ei ole ollut mitään asiaa.

Covid-19-tautiin on kuollut Yhdysvalloissa noin 98 000 ihmistä ja maassa on yhteensä 1,68 miljoonaa koronavirustartuntaa kielloista ja rajoituksista huolimatta.

Viimeisen parin viikon aikana kaikissa osavaltioissa on rajoituksia höllennetty. Se näkyi viime viikonloppuna, kun maanantai oli kansallinen vapaapäivä ja ihmiset viettivät pitkän viikonlopun. Kasvomaskit unohtuivat, samoin turvavälit ja kokoontumisrajoitukset. Uimapaikoista tuli koronakeittoja.

Suomessa samankaltaisen ”vapautumisen” aiheutti peruskoulujen avautuminen reilu viikko sitten. Kansalaiset paitsi rynnivät kauppoihin myös kokoontuvat innokkaammin kuin ennen. Myös kesäinen ilma on vaikuttanut selvästi ihmisten intoon liikkua ja tavata toisiaan.

Vaikka koronatilanne on Suomessa stabiili ja päivittäiset koronatilastot laskusuunnassa, ei pitäisi liikaa luottaa siihen, että tilanne on pysyvä.

Koulujen avaaminen antoi kansalaisille harhakuvitelman siitä, että paluu normaaliin on nyt sallittua.

Kanta-Hämeen sairastumisluvut ovat olemattomat ja tuovat myös mukanaan tietynlaisen ajatusharhan. Moni kuvittelee, että kun sairastuneita ei maakunnassa ole rekisteröity, on turvallista liikkua ja tavata. Näin ei ole.

Kanta-Hämeessä moni sairastumisketju on jäljitetty eteläiseen Suomeen. Nyt liikutaan ahkerasti mökeille ja muihin kesärientoihin. Se lisää riskiä koronan leviämiseen.

Nyt kannattaisikin muistaa hyväksi havaitut ja helpot tavat pitää virus loitolla: käsihygienia ja se, ettei entiseen normaaliin vielä hetkeen palattaisi. Näin parin kuukauden karanteeni ja etätyö ei olisi turhaa, vaan mahdollisimman moni saisi viettää kesälomansa terveenä.

Päivän lehti

13.7.2020