Pääkirjoitukset

Nyt on aika ottaa marjaämpäri omiin käsiin

Toivo thaimaalaisten poimijoiden saamisesta Suomeen alkaa hiipua. Kotimaista marjaa hyödyntävä teollisuus on ongelmissa, jos työvoimaa ei saada.
Mustikkasadosta ennakoidaan ainakin kukinnan perustella selvästi parempaa kuin viime vuonna. Uhkana on, että tavallistakin suurempi osa marjoista jää metsään. Kuva: Juhani Salo
Mustikkasadosta ennakoidaan ainakin kukinnan perustella selvästi parempaa kuin viime vuonna. Uhkana on, että tavallistakin suurempi osa marjoista jää metsään. Kuva: Juhani Salo

Mansikkatilat näyttävät selviävän säikähdyksellä, vaikka ulkomaalaisia poimijoita ei saatukaan Suomeen aikaisempien vuosien tapaan.

Hämeenlinnan seudun mansikkatiloilta kerrotaan, että suomalaiset vastasivat huutoon ja hakivat tänä vuonna selvästi innokkaammin marjatiloille kausityöntekijöiksi.

Sadonkorjuu saataneen monilla tiloilla hoidettua pääasiassa kotimaisin voimin.

Kotimaisen marja-alan huolet eivät kuitenkaan pääty tähän.

Ennakkotietojen perusteella metsissä ja soilla on kypsymässä suorastaan huolestuttavan hyvä sato.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan suomuurain ja puolukka kukkivat nyt keskimääräistä runsaammin. Mustikan kukinta on puolestaan tavanomaisella tasolla, tosin sadosta on muodostumassa selkeästi viime vuotta parempi.

Marjojen ja muiden luonnontuotteiden talteenottoa, jatkojalosta ja käyttöä edistävä valtakunnallinen toimialajärjestö Arktiset Aromit ry ehti jo aiemmin kesäkuussa ilmaista sadonkorjuuta koskevan huolensa.

Ongelmana on ulkomaisten poimijoiden puute. Yhdistyksen mukaan koko kansaa tarvitaan nyt marjatalkoisiin.

Suomessa kypsyy vuosittain noin 500 miljoonaa kiloa luonnonmarjoja, mutta vain murto-osa eli noin 3–10 prosenttia kerätään talteen.

Kotimaista marjaa hyödyntävä teollisuus käyttää vuosittain noin 20 miljoonaa kiloa metsämarjaa. Suurimman osan teollisuuden tarvitsemista marjoista ovat keränneet thaimaalaiset poimijat.

Thaimaa ilmoitti jo kesäkuun alussa, että tänä vuonna marjanpoimijat eivät pääse koronan takia matkaan. Suomessa on toiveikkaasti odotettu Thaimaan viranomaisten vielä harkitsevan asiaa, mutta nyt toivo alkaa käydä vähiin.

Jos poimijoita ei saada Suomeen, uhkaavat teollisuuden tarvitsemat marjat jäädä metsiin. Viimeistään talvella onkin sitten kova poru, kun markettien pakastealtaista ei löydy kotimaista smoothie-mustikkaa – tai jos löytyykin, on hinta myös sen mukainen.

Nyt jos koskaan olisi suomalaisen aika ottaa marjaämpäri omiin käsiin.

Menot