Pääkirjoitukset

Obaman sota on vaikea voitettavaksi

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama julisti sodan ääri-islamilaisen Isisin tuhoamiseksi. Samaan aikaan tuli kuluneeksi 13 vuotta historian pahimmista terrori-iskuista, joiden kohteeksi joutui koko Amerikan kansakunta syyskuussa vuonna 2001.

Isis on nousut parissa vuodessa kuin tyhjästä hallitsemaan laajoja alueita kahdessa sodan runtelemassa maassa: Irakissa ja Syyriassa. Sen vaikutusvalta yltää kuitenkin paljon laajemmalle.

Järjestö käyttää häikäilemättömän raakoja keinoja ja on värvännyt Euroopasta ”huomattavia määriä” jihadisteja riveihinsä käymään islamilaista pyhää sotaa.

Aikaisemmassa terrorismia vastaan käydyssä sodassa kansainvälisen liittokunnan vastapuolena oli riveiltään paljon Isisiä harvalukuisempi al-Qaida. Sota ei ole milloinkaan päättynyt, eikä Yhdysvaltain nyt julistamalle uudelle taistelulle voi ennustaa yhtään parempaa lopputulosta.

Terrorismi on näkymätön vihollinen, jota vahvakaan sotilasmahti ei pysty nujertamaan välttämättä edes massiivisella voimankäytöllä. Yhdysvallat luottaa täsmäiskuihin, joiden kohteet ovat tällä kertaa kuitenkin erittäin laajalla alueella.

Obaman sota on äärimmäisen vaikea voitettavaksi, mutta sillä ei ole vaihtoehtoja.

Isis ei ole osoittanut minkäänlaista viitettäkään siitä, että se voisi rajoittaa toimintaansa yhtään hyväksyttävämpään suuntaan. Järjestön johto pysyttelee tuntemattomana, eivätkä minkäänlaiset neuvotteluyrityksetkään voi tulla kysymykseen.

Yhdysvaltain terrorisminvastaisen keskuksen NCTC:n johtaja Matthew Olsen pitää Isisiä välittömänä uhkana etenkin Euroopalle. Hän on viitannut maantieteelliseen läheisyyteen ja etenkin Euroopassa harrastettuun värväystoimintaan.

Isis on värvännyt jäseniä myös Suomesta. Suojelupoliisin mukaan rekrytointi ei ole ollut järjestäytynyttä. Lähtijöitä on ollut kuitenkin kymmeniä, joten Supon arvio tuntuu jopa toiveikkaalta.

Saksassa värväys ja propagandan levitys on kielletty lailla. Tarvittaessa tiukatkin toimet ovat tarpeellisia myös suomalaisten musliminuorten suojelemiseksi.

Isis tarjoaa rahaa jopa 16-vuotiaille nuorille ja värvää muutenkin erittäin ammattitaitoisesti, mistä suomalaistuneet maahanmuuttaja-aktivistit ovat ilmaisseet huolensa julkisuudessa.

Aihe on yhteiskunnallisesti erittäin herkkä, ja terrorismin vastaisten toimien on oltava ehdottoman tarkasti harkittuja.

Suomi ei voi alistua terrorismin kasvualustaksi, mutta ylilyönteihin ei pidä sortua, eikä etenkään pidä maalailla suomalaiseen yhteiskuntaan kohdistuvia ylimitoitettuja turvallisuusuhkia.

Isis on sodan ja sekasorron synnyttämä. Siten sitä vastaan voidaan parhaiten taistella luomalla edelleen edellytyksiä pysyvän rauhan muodostumiselle Syyriassa ja Irakissa. Valitettavasti rauha pysyttelee edelleen kaukana Lähi-idästä.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic