Pääkirjoitukset

Odotettu nimitys käynnisti spekulaatiot

Kuka nousee elinkeinoministeriksi, kun keskustan Olli Rehn lähtee Suomen Pankkiin?

Rehnin valinta johtokunnan jäseneksi oli sen verran yllätyksetön, että kysymys päähallituspuolueen mahdollisesta ministerikierrätyksestä nousee väkisinkin mielenkiintoisemmaksi.

EU:n talous- ja raha-asioista vastaavan komissaarin pesti ei yleensäkään ole helpoimpia, mutta Rehnin komissaariaikaan (2010-2014) osui normaalioloista poiketen vielä poikkeuksellinen finanssikriisi ja useiden EU-maiden avunpyynnöt, Kreikka etunenässä.

Viimeistään tämän komissaaripestin jälkeen voi arvioida, että Suomen Pankki sai nyt avukseen sekä alan asiantuntijan että uskottavan vaikuttajan, joka tuntee poliittiset koukerot niin Brysselissä kuin Frankfurtissa.

Toki Rehn sai komissaarikaudellaan myös valtavan määrän kritiikkiä – toisinaan tukipaketeista, toisinaan niiden liian koviksi koetuista ehdoista.

Myös toinen uutena johtokuntaan valittu, Finanssivalvonnan apulaisjohtaja Marja Nykänen, oli etukäteisspekulaatioissa korkealla. Eduskunnan pankkivaltuusto päättikin nimityksistä yksimielisesti.

Molempien virkojen viisivuotinen toimikausi alkaa helmikuun alussa.

Elinkeinoministeri Rehn aikoo jättää nykyisen tehtävänsä hallituksessa vasta vuodenvaihteessa. Tätä päätöstä ehdittiin jo arvostella, usein vihreälle oksalle hyppäävät jättävät paikkansa politiikassa nopeasti.

Esimerkiksi eduskunnan pankkivaltuuston jäsen Jutta Urpilainen (sd.) arvioi, että Rehnin ”asema ministerinä olisi aika vaikea, kun kaikki tietävät, että hän on lähdössä”.

Toisaalta totta on sekin, että keskeneräiset asiat on parasta hoitaa päätökseen.

Pääministeri Juha Sipilä kertoi perjantaina, että keskustan puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokous tekee uuden ministerivalinnan vielä tämän kuun aikana.

Ministeriehdokkaita keskustasta löytyy useita. Mielenkiintoista on myös nähdä, haluaako pääministeri Sipilä vaihtaa samalla liikenne- ja viestintäministeriä.

Finavia-sotku saattaa muodostua keskustalle poliittiseksi painolastiksi, ja sotkuun vahvasti liitetyn Anne Bernerin asema voi olla vaakalaudalla.

Siksi ministerivaihdoksia voi tulla useampia.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic