fbpx
Pääkirjoitukset

Oikeuden toteutuminen on tärkeää

Entinen serbikenraali Ratko Mladić katsoi keskiviikkona Haagissa oikeutta silmästä silmään. Oikeutta edusti syyttäjä, joka summasi tuntikausia kestäneessä puheenvuorossaan yhteen rikokset, joista Mladićia syytetään.

Kansainvälisessä Jugoslavia-tuomioistuimessa oli vastaajana sotilas, joka ei tuntunut katuvan mitään. Syytteisiin kansanmurhasta ja sotarikoksista syytetty suhtautui välinpitämättömästi ja uhmakkaasti.

Ilmeisesti Mladić on edelleen sitä mieltä, että murhat ja raiskaukset olivat tekoja, jotka oli pakko toteuttaa suur-Serbian rakentamiseksi.

Käsittämättömän harhainen tavoite mahtavasta serbivaltiosta oli kesken oikeudenkäynnin kuolleen Serbian johtajan Slobodan Milosevićin politiikan punainen lanka.

Serbijohtajan suunnitelmien keskeiset toteuttajat olivat juuri Mladić ja niin ikään Haagissa tuomiotaan odottava Radovan Karadzić, jonka mielestä rikokset ovat lavastusta.

Kolmikko pakoili oikeutta onnistuneesti vuosikaudet. Mladić asetettiin syytteeseen jo 17 vuotta sitten. Tätä nykyä 70-vuotias ex-kenraali pidätettiin noin vuosi sitten.

Sotarikoksista epäiltyjä suojeltiin, ja mukana olivat aivan ilmeisesti ainakin paikalliset viranomaiset. Monien serbien mielestä murhaajat ovat yhä sotasankareita.

Oikeuden toteutuminen oli Serbiassa irvokkaasti suorastaan kauppatavaraa. Pato murtui ennen muuta siksi, että Serbia haluaa EU:n jäseneksi. Sotarikolliset löytyivät, koska EU näin edellytti. Serbia onkin edennyt EU:n ehdokasmaaksi asti.

Ratko Mladić on vastuussa Jugoslavian hajoamiseen liittyvien sotien verisimmästä ja julmimmasta joukkomurhasta. Bosnian sota, vuosi 1995, Srebrenica ja yli 8 000 uhria jäävät synkkänä lukuna Euroopan historiaan.

Joukkomurha toteutettiin poikkeuksellisen röyhkeästi, sillä pienessä vuoristokaupungissa olleet YK-joukot pakotettiin katsomaan miesten ja poikien kokoamista ja pahoinpitelyä.

YK:lle tapahtumat olivat henkisesti erittäin raskaita. Kysymys ei ollut niinkään maailmanjärjestön nöyryyttämisestä vaan siitä, että rauhanorganisaatio ei kyennyt suojelemaan avuttomia siviilejä.

Haagin oikeudenkäynnit repivät auki haavoja, jotka eivät ole vielä ehtineet edes parantua. Jugoslavian hajoaminen johti julmuuksiin, joiden jäljet vaikuttavat ihmisten arkeen aivan Euroopan sydämessä vielä monta vuosikymmentä.

Uhrien omaisille oikeuden toteutuminen on tärkeää, vaikka mikään tuomio ei tuo kuolleita takaisin elämään. Oikeudenkäynti on viesti siitä, että maailma välittää ja tukee surevia.

Rangaistuksilla pidetään kunniassa moraalisääntöjä ja yritetään estää uusia sotarikoksia ja kansanmurhia. 1990-luvun serbipolitiikka oli niin käsittämätöntä, että sitä tuskin olisi muuksi muuttanut pelko kovista rangaistuksia.

Äärimmäisen nationalismin nimissä on tehty hirvittäviä tekoja kautta historian.

Menot