Pääkirjoitukset

Oireiden sijasta huomio itse tautiin

Suomi joutui luopumaan ylpeydenaiheestaan ja Alexander Stubbin (kok.) sekä hänen edeltäjänsä Jyrki Kataisen (kok.) hallitusten yhdestä ykköstavoitteesta.

Luottoluokituslaitos Standard & Poor´s pudotti arvionsa Suomen velanmaksukyvystä AAA:sta luokkaan AA+.

Luottoluokituksen lasku on kirvelevä tappio hallitukselle. Kun vaalikausi valuu lopuilleen, on vihoviimeinenkin hallitusohjelmaan kirjatuista päätavoitteista karannut käsistä.

Valtion takataskussa ei enää ole kaikilta kolmelta luottoluokittajalta kolmea A:ta, kuten ehti olla jo vuodesta 2002.

Luottoluokituksen lasku oli ennakoitu. S&P:n päätöksestä ei seuraa myöskään suoraan mitään katastrofaalista. Siinä ovatkin ainoat hyvät puolet asiassa.

Arviot valtion korkomenojen noususta ovat teoreettisia. Lisäksi mahdollinen lisälasku on suhteutettava kokonaiskorkomenoihin, jotka ovat tänä vuonna noin 1,8 miljardia euroa.

Kaikki luottoluokitukseen vaikuttavat asiat eivät ole kansallisissa käsissä. Maailmantalous makaa tavallaan, ja euroalueen talouspäätöksiinkin Suomella on vain rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa.

Nyt onkin oleellinen tauti, eivät sen oireet.

Nokiasta ei ole enää Suomen veturiksi, mutta ei ole Venäjän-kaupastakaan, joka joutui Ukrainan takia kriisiin pahaan aikaan.

Työttömyys lisääntyy, talouskasvusta ei ole tietoakaan, ja julkisen talouden kestävyysvaje odottaa yhä paikkausta väestön ikääntyessä. Esillä olleet paikkausmiljardit ovat osittain vielä pelkkää teoriaa.

Poliittisten päättäjien kykenemättömyys ajaa läpi uudistuksia on ollut läpitunkevaa. S&P:n analyysin perusteista pahin on poliitikkojen päättämättömyys: se on tasan omissa käsissä, eli jäljet johtavat sylttytehtaalle.

Lähes haudattu kunta- ja sekava sote-uudistus ovat jääneet hännänhuippuina farsseiksi, joista kukaan ei ota enää selvää.

Työmarkkinajärjestöjen pitkän väännön jälkeen aikaansaama eläkesopu on vain yksi merkki positiiviseen suuntaan. Hallituksella ei ole enää tällä vaalikaudella eväitä ajaa eläkeratkaisua eduskunnassa läpi, eli koko soppa siirtynee vaalien taakse. Seuraavan hallituksen toimintakyvystä ei taas ole mitään varmuutta.

Pääministeri Alexander Stubbin mukaan S&P:n päätös on merkki uudistusten tarpeesta. Eikö se ole myös viesti siitä, että päätökset on saatava aikaan, vaikka se ei olisikaan kivaa jaettavaa twitterissä?

Valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan nyt ei pidä hötkyillä. Rinteen mielestä siis pitäisi ilmeisesti vain tyynesti katsoa, miten valtiolaiva ajaa karille.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuorella (kok.) on vähän enemmän yritystä. Hän arvelee, että tällainen kylmä suihku ehkä tarvittiinkin.

Kun nyt on käyty jäisessä suihkussa, on aika lopettaa vaikeiden päätösten varominen. Vaalien kohta jo lämmittäessä se taitaa olla valitettavasti mahdotonta.

Menot