Pääkirjoitukset

Olisi hyvä tietää, mistä puhutaan

Keskustelu poliisiylijohtaja Mikko Paateron esittämistä naapurivahdeista oli jo päättymässä, kun Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikonen ampui ideaa alas.

Riikonen – korkea poliisivirkamies mutta silti Paateron alainen – julisti ykskantaan, että poliisien asia on pitää yllä järjestystä ja yleistä turvaa. Tätä tehtävää ei voi, eikä saa, hänen mielestään ulkoistaa.

Paateron ja Riikosen näkemysten erosta väännettiin otsikoissa jo riita, vaikka siitä tuskin on kysymys. Suomessa on varaa olla eri mieltä ilman riitaakin.

Riikonen kuitenkin iski sitä tarkoittamatta tai tahallaan kiilaa Paateron ja poliisien väliin.

Riikonen tulkitsee aivan varmasti poliisien yleistä mielipidettä ja kerää näin pisteitä poliisiylijohtaja Paateron kustannuksella.

Tässä ei ole ihmettelemistä, koska Paateron ideaa naapurivahdeista haudataan hyvää vauhtia ja nyt puhe onkin leikkipoliiseista. Jokainen ammattiaan ja ammattitaitoaan arvostava poliisi toki kavahtaa jo ajatusta leikkipoliisista.

Se tahtoo nyt jäädä jo sivuosaan, ettei Paatero puhunut leikkipoliiseista sanaakaan. Hän jopa myönsi naapurivahti-sanan huonoksi, harhaanjohtavaksi.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) liputti varovasti vapaaehtoisten katupartioinneille Ylen aamutelevisiossa. Räsänen puhui yhteisöllisyyden ja naapuriavun puolesta, partiointi olisi muun muassa vanhemmille keino seurata lasten juhlintaa koulujen päättyessä keväällä.

Koossa on nyt sekasotku, jossa sinkoilevat epämääräiset ja -tarkat sanat ja käsitteet. Räsänen ja Paatero puhuvat aivan ilmeisesti kokonaan eri asioista.

Poliisiylijohtajan heitto lähti siitä, että poliisilla voisi olla harvaan asutulla alueella apunaan koulutettuja apulaisia.

Tämä olisi aivan muuta kuin äitien ja isien partiointi lasten ja nuorten kurin ylläpitämiseksi.

Vapaaehtoinen partiointi ei edes kaipaa avausta, sillä se on jo arkea muutamassa harvassa kunnassa ja kaupunginosassa. Nuorista ja lapsista huolehtivat tuskin kaipaavat poliisin opetusta.

Jos asiassa on tarkoitusta päästä eteenpäin, on pöydälle nostettava Paateron alkuperäinen esitys poliisin avustajista.

Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikonen määrittelee osuvasti poliisin perustehtävät. Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitoa ei saa ulkoistaa, mitä Riikonen tähdentää.

Kyse ei kuitenkaan ole ulkoistamisesta, jos poliisi kantaa vastuun minkä tahansa toiminnan johtamisesta ja vapaaehtoiset noudattavat poliisin ohjeita.

Tarvitsevatko poliisit uudenlaisia apujoukkoja, joita voitaisiin erilaisiin tehtäviin kouluttaa? Kysymykseen pitää hakea vastaus – eikä pelkästään Paaterolta ja Riikoselta.

Niin kauan kuin on pienikin mahdollisuus, että Suomi olisi saamassa leikkipoliisin, poliisilta on turha odottaa ymmärrystä poliisia avustajien joukkojen perustamiselle.

Mainos