Pääkirjoitukset

Olutkohu ei horjuta keskustaa

Puolueiden kannatuksissa tapahtuu nykyisin nopeita heilahteluja. Yksi näyttää kuitenkin olevan pysyvämpää sorttia, nimittäin keskustan huippusuosio.

Hätäisimmät kilpailijat ehtivät jo ilakoida keskiolutkohusta. Puolueen linjapapereista näet löytyi maininta, että keskiolut pitäisi siirtää Alkon myyntilistoille.

Kun kansa raivostui, nousi puheenjohtaja Juha Sipilä selittämään, ettei moinen kuulu puolueen vaaliohjelmaan, vaan koko ehdotus on jäänyt papereihin vahingossa.

Ilmeisesti selitys meni läpi. Helsingin Sanomien eilen julkistetussa gallupissa keskustan kannatus oli jopa hieman vahvistunut joulukuun mittauksesta. 26,2 prosenttia suomalaisista äänestäisi keskustaa, jos vaalit pidettäisiin nyt.

SDP oli jo toisen kerran lyhyen ajan sisällä hieman kokoomuksen edellä kakkosena. Eroa ei ole kuin 0,3 prosenttiyksikköä eli ero mahtuu virhemarginaalin sisään.

Samalla, kun keskustan suurta kannatusta ihmetellään, muistetaan aina mainita, että puolueiden suosio voi vaihdella vielä hurjasti kahden viimeisen kuukauden aikana.

Keskustan suosio on kuitenkin nyt niin vankka ja vakaa, että vaalivoitto ja ykköspaikka ovat todennäköisin vaihtoehto.

Ero demareihin on yli yhdeksän prosenttiyksikköä.

On vaikea kuvitella, että kokoomus tai demarit saisi jostain sellaisen nousun, että se uhkaisi vakavasti keskustan ykkösasemaa.

Keskiviikon järkyttävä suru-uutinen puheenjohtaja Sipilän nuorimman pojan yllättävästä kuolemasta muuttaa alkavan vaalitaistelun luonnetta. Suru saa sille kuuluvan sijansa ja gallupsuosikkiin kohdistuva kärkevä sanailu saattaa lieventyä.

Keskustan suosion syitä politiikan tutkijat pohtivat kuumeisesti. Yleisin arvio on, että Sipilän sovitteleva ja yhteistyötä korostava tyyli sekä rehellisen ja mukavan oloinen persoona vetoavat näinä epävarmoina aikoina äänestäjiin.

Toisessa vaakakupissa on sitten se, että mukava mies puhuu mukavia ja jättää ikävät asiat joko kertomatta tai sanoo ne ympäripyöreästi. Positiivinen vaikutelma säilyy.

Jos ja kun Juha Sipilä saa hallitustunnustelut kontolleen, on mielenkiintoista nähdä hyväksyykö hän perussuomalaiset mukaan.

Puheenjohtaja Timo Soini on silottanut jo pitkään tietä valtioneuvostoon. Hän on jättänyt maahanmuutosta räyhäämisen Jussi Halla-aholle ja muutenkin tyyli on ollut paljon aikaisempaa sovittelevampi.

Samalla ovat sulaneet jytkyn suosiomainingit. Perussuomalaisten kannatus on laskenut jo parin vuoden ajan. Nyt puolue sai gallupissa 14,1 prosentin kannatuksen. Viime vaaleista kannatus on hiipunut enemmän kuin demarien ja kokoomuksen, joten hallituspaikka on kaikkea muuta kuin kirkossa kuulutettu.

Punamullasta puhutaan mutta mahdotonta ei ole sekään, että keskusta, SDP ja kokoomus nähdään samassa hallituksessa.

Ei hullumpi kokoonpano isänmaan etua ajatellen.