Pääkirjoitukset

Olympiajärjestelyt ovat tosi urheilua terveydellä

Koronavirus on lyönyt polvilleen jo moninaiset kevään urheilutapahtumat, mutta pönäkät KOK:n päättäjät jarruttelevat radikaaleja ratkaisuja Tokion olympiakisojen suhteen.
Vain se on varmaa, ettei olympiakisoja järjestetä tyhjille katsomoille. Kuva: epa08306026
Vain se on varmaa, ettei olympiakisoja järjestetä tyhjille katsomoille. Kuva: epa08306026

Käytännössä kaikki tämän kevään ja alkukesän isommat ja pienemmät urheilutapahtumat ja rahakkaatkin liigat ja arvoturnaukset on peruttu tai siirretty koronaepidemian vuoksi hamaan tulevaisuuteen koko maailmassa. Tämä on edessä myös jääkiekon MM-kisoilla kuin EM-jalkapallollakin.

Koronan uhka on saanut urheilupäättäjät nöyrtymään, vaan vielä sinnittelevät herraskaisen Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n pomot.

Tokion olympiakisojen on määrä alkaa 24. heinäkuuta. Pulmana on aikaikkunan sulkeutuminen. Kansalliset olympiakomiteat vaativat mahdollisimman nopeaa Tokio-päätöstä, sillä jättikisojen mahdollista perumista ei voi jättää viime tinkaan.

KOK:n mukaan urheilijoiden ja muiden kisavieraiden terveyttä ei vaaranneta.

Kuitenkin olympiaurheilijat joutuvat tekemään harjoittelussaan melkoisia kompromisseja ja riskipäätöksiä, kun koronavirus leviää ja maat ovat sulkeneet rajojensa lisäksi urheilupaikkojaan.

Juuri urheilijat ovat olleet maailmalla kevään aikana aloitteellisia ja vaatineet omien liittojensa arvoturnausten lopettamista, sillä terveys ajaa kirkkaasti kilvoittelemisen ohi.

Ongelmana on myös se, että iso osa olympiapaikoista on vielä jakamatta ja monien lajien karsintakisat on hyllytetty.

Olympialaisten peruminen johtaisi myös sitä seuraavien paralympialaisten peruuntumiseen. Japanista on kuulunut ristiriitaisia viestejä mahdollisesta kisojen siirtämisestä.

KOK on kohdannut kasvavaa moralisointia vastuuttomuudesta, koska ei ole juuri reagoinut koko ajan pahenevaan koronapandemiaan. Tyhjille katsomoille ei kuulemma kuitenkaan urheilla.

Kukaan ei tiedä, mikä tilanne on parin kuukauden päästä, mutta koronaa tuskin on kukistettu. Kovin mieluusti tässä ennustuksessa olisi väärässä.

Olympiakisoihin kelpaisi suunnata murheitta vain, jos korona alkaa maailmalla lähiviikkoina talttua.

Koronakriisi päättyy aikanaan ja kansalaiset tarvitsevat leivän lisäksi sirkushuvinsa, mutta olympiakisojen järjestäminen vaikuttaa nyt melkoiselta urheilulta terveyden kanssa.

Päivän lehti

31.3.2020