Pääkirjoitukset

Olympiakisojen haulla ei kannata urheilla

Suomen olympiakomitean tuleva puheenjohtaja Timo Ritakallio on äitynyt ehdottamaan, että Suomi voisi hakea kymmenen vuoden päästä pidettäviä talviolympialaisia. Kansainvälisen olympiakomitean on määrä valita vuoden 2026 talviolympialaisten kisakaupunki vuonna 2019.

Ritakallio näkee Lännen Median haastattelussa (21.11.), että Suomi voisi profiloitua kestävän kehityksen olympialaisten järjestäjäksi. Edellisten mammuttikisojen koulima KOK ehkä mielii hillitä kallista uudisrakentamista vaikkei tingi suorituspaikoista. Hyvänä kisajärjestäjänä Suomi voisi päästä apajille yhdessä jonkin naapurimaan kanssa.

Urheilujohtajilla on urheilu veressä, mutta jättikisojen kanssa ei pienen Suomen kannata mennä urheilemaan. Jos kävisikin niin hassusti, että KOK ne tänne myöntäisi. Vaikka Ruotsi tai Norja avittaisi mutkamäki- ja kelkkailujärjestelyjä, Suomen kontolle koituisi iso kakku maksettavaa. Parin viikon kisahuumasta jäisi pitkä krapula.

Kisakyliä on ehditty visioida ”todennäköisille” kisapaikkakunnille; Helsinkiin, Tampereelle ja Lahteen. Näin kantahämäläisittäin vierestä vietäisiin.

Todettakoon, että olympiakisojen järjestäjät ovat vuosikausia lupailleet entistä maltillisempaa rakentamista, joka täydentää kisakaupungin infrastruktuuria ja tarjoaa ihmisille heidän kaipaamiaan palveluja. Mikä on ollut tulos? Vain entistä komeampia rakennelmia, joista osa on jäänyt vaille käyttöä.

Talvikisoissa kilpavarustelu on ollut kesäolympialaisia hillitympää, mutta viimeksi Sotshin talvikisoihin 2014 paloi Venäjällä rahaa tiettävästi lähemmäs Suomen valtion vuosibudjetin verran.

KOK on aina vieraskoreasti ja kannustavasti kiitellyt kaikkien aikojen kisoja. Kestävä kehitys näkyy vain puheissa. Kisojen kustannuksia voisi periaatteessa leikata keventämällä lajikirjoa, mutta sehän olisi lajiliitoille kauhistus ja arvovaltakysymys.

Realiteetit alkavat näyttäytyä siten, että yhä harvempi kaupunki rohkenee kisahakuun. Norjakin perui aikeensa. Kisojen jakaminen siintää edessä, muttei siihenkään Suomen pidä yltiöpäisesti heittäytyä.

Selviö on, että olympiakisojen taakse pitäisi saada laaja kansalaisten, valtion ja alueen kuntien tuki. Se on hyvinkin epävarmaa. Tolkun suomalaiset eivät innostu haihattelusta.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic