Pääkirjoitukset

Omistajanvaihdos avaa uusia mahdollisuuksia

Omistajanvaihdos ei ole mörkö vaan mahdollisuus. Se avaa ovia yritystoiminnan kasvattamiseen ja kehittämiseen.
Omistajanvaihdosbarometrin tutkimusaineisto koottiin Suomen Yrittäjien, Elinkeinoelämän keskusliiton ja kauppakamareiden jäseniltä. Kuvassa Suomen Yrittäjien uusi puheenjohtaja Jyrki Mäkynen.

Tuore omistajanvaihdosbarometri valaisee, että seuraavan vuosikymmenen aikana omistajanvaihdos odottaa yrittäjän ikääntymisen vuoksi liki 50 000 yrityksessä Suomessa.

Tulevaisuudenuskosta kertoo se, että neljä viidestä yli 55-vuotiaasta yrittäjästä uskoo yrityksensä liiketoiminnan siirtyvän uusiin käsiin.

Lähes puolet ikääntyvistä yrittäjistä uskoo myyvänsä yrityksensä lähivuosina ulkopuoliselle ja neljännes tähtää sukupolvenvaihdokseen.

Viidennes uskoo yritystoiminnan loppuvan eläköitymiseensä. Tämä on normaalia kiertokulkua, kun tilalle nousee uusia yhden hengen pienyrityksiä.

Kasvanut mielenkiinto yrityskauppoja kohtaan on osaltaan suoraa seurausta noususuhdanteesta. Kiittää voi myös yrittäjyyttä suosivia asenteita ja pitkäjänteistä työtä omistajanvaihdosten edistämiseksi.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkimus selvittää, että kokemukset jo tehdyistä yrityskaupoista ovat hyvinkin myönteisiä.

Vallanvaihdos yrityksessä on kuitenkin pitkällinen prosessi, johon täytyy valmistautua ja johon täytyy olla matalan kynnyksen palveluja. Vertaistuki on tärkeässä roolissa. Haastetta riittää ostajan löytämisessä, hinnanmäärityksessä, rahoituksessa ja verotuksessa.

Jos vanha yrittäjä on tyytynyt toimimaan kuten ennenkin, uudella riittää kipinää toiminnan uudistamiseen ja laajentamiseen. Varovaisuus ja riskihaluttomuus ovat varsinkin aiemmin leimanneet kantahämäläistä yritystoimintaa.

Yrityskauppa on tilastojen valossa paljon riskittömämpi vaihtoehto verrattuna uuden yrityksen perustamiseen. Samalla uusi yrittäjä hyppää jo liikkuvaan junaan.

Tutkimus toimikoon herätteenä henkilöille, jotka suunnittelevat yritysostoa, puntaroivat yritystoiminnan laajentamismahdollisuuksia tai jotka ovat yrityksestään luopumassa. Kertynyttä osaamista ja omaisuutta ei pidä yritysmarkkinoilla päästää hukkaan.

Yritysmarkkinoilla tarvitaan lisää kohtaamisia myyjien ja ostajien välillä, asiantuntijapalveluita, monipuolisia rahoitusinstrumentteja sekä omistajanvaihdoksiin kannustavia veroratkaisuja.

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic