fbpx
Pääkirjoitukset

Omistajaohjauksella peiliin katsomisen paikka

Poliitikkojen sekavat lausunnot ja lupaukset olivat postilakon taustalla. Tulitukea hallitukselle antoivat entiset ministerit täydellisen asiantuntemattomilla kannanotoillaan.
Ruuhkaa päästään nyt purkamaan. Valtionyhtiön suunnitelmat uhkasivat pysäyttää hetkeksi koko Suomen. Kuva: Kimmo Penttinen
Ruuhkaa päästään nyt purkamaan. Valtionyhtiön suunnitelmat uhkasivat pysäyttää hetkeksi koko Suomen. Kuva: Kimmo Penttinen

Postilakko on nyt ohi ja hyvä niin. Samalla poistui uhka esimerkiksi satamien sulkemisesta tukilakkojen seurauksena.

Suomi voi siis palata ainakin hetkeksi normaaliin päiväjärjestykseen.

Valtion omistajaohjausyksikössä on sen sijaan viimeistään tänään vakavan itsetutkiskelun paikka. Omistajaohjauksen uskottavuutta on jälleen kerran testattu syksyn aikana, eikä lopputulos näytä hyvältä.

Kiistat ja lakot olisi voitu välttää, mikäli valtio-omistaja olisi ottanut selvää, perehtynyt ja vielä ymmärtänyt, mitä Postissa suunnitellaan – ja kertonut omistajan kannan osapuolille etukäteen.

Näin ei kuitenkaan käynyt.

Ei käynyt, vaikka Postin hallituksessa on omistajaohjausosaston finanssineuvosta, omistajaohjausyksikössä on parisenkymmentä virkamiestä, omistajaohjauksesta vastaavaa ministeriä informoitiin Postin suunnitelmista useasti ja niin edelleen.

Koko näytelmään farssimaisia piirteitä lisäsivät vielä pääministeri Antti Rinteen (sd.) kannanotot ja sekavat päivämääräselitykset.

Postilakon loppumetreillä mustaa pekkaa työnnettiin Medialiiton syliin, vaikka se ei ollut edes riidan osapuoli.

Erityisen asiantuntemattomia viestejä Medialiiton roolista postikiistassa lähettelivät julkisuuteen esimerkiksi entiset ministerit Paavo Arhinmäki (vas.) ja Ville Niinistö (vihr.). Merkillistä on, että poliitikot puuttuvat asioihin, joista heillä on selvästi vaillinaiset tiedot.

Arhinmäen mukaan “Medialiitto päätti ajaa maan laajenevaan lakkoaaltoon”; Niinistön mukaan on “röyhkeää Medialiitolta ottaa ratkaisijan rooli”. Populistisen kommenttinsa jälkeen Niinistö vaati Twitterissä vieläpä asiallisuutta.

Medialiittoa oli kuitenkin vaadittu hyvin nopealla aikataululla mukaan sopimukseen, jonka valmistelussa se ei edes ole ollut mukana. Medialiitto noudattaa Teollisuusliiton kanssa tehtyjä, voimassa olevia työehtosopimuksia.

Postilakkoa on kuvailtu esimerkiksi sörsseleiden sörsseliksi ja arvottomista näytelmistä kaikkein arvottomimmaksi. Jos puoluepoliitikot jatkossakin sekaantuvat työmarkkina-asioihin, sotkuja syntyy myös tulevaisuudessa.

Menot