Pääkirjoitukset

Omistajavaihdokset on suunniteltava huolella

Vain alle puolet pienistä ja keskisuurista yrityksistä on varautunut omistajanvaihdoksiin, tietää tuore tutkimus. Samainen tutkimus paljastaa myös, että vain puolet yritysten päättäjistä seuraa yrityksensä arvon kehittymistä.

Suomen yrittäjien teettämä tutkimus antaa turhankin vaisun kuvan yritysten tulevaisuuden suunnitelmista, sillä kun yrityksen myynti tai omistajanvaihdos on ajankohtainen, sitä myös valmistellaan tunnollisesti.

Yrittäjien teettämän tutkimuksen mukaan liikevaihdoltaan ja työntekijämäärältään pienimmät yritykset varautuvat muutoksiin kaikkein nihkeimmin. Pientä yritystä vedetään niin sanotusti sorvin ääressä, joten tulevaisuuden suunnittelu jää helposti vähälle kaiken kiireen keskellä.

Yrityksen kehittäminen ja viime vaiheessa myös sukupolvenvaihdokset on otettava jokaisessa yrityksessä vakavasti. Hyvässä kunnossa oleva yritys kiinnostaa ostajia, ja se on helpompi siirtää eteenpäin myös perinteisessä sukupolvenvaihdoksessa.

Yrittäjät kehuvat usein osaavaa henkilökuntaansa. Hyvä ja motivoitunut työporukka tukee yrittäjää silloinkin, kun omistaja vaihtuu.

Yrityksissä ei tarvitse valmistautua muutoksiin yksin. Neuvoja on runsaasti tarjolla. Kuntien yrityspalvelut ovat lähellä, ja neuvontaa löytyy kauempaakin. Yrittäjäjärjestöllä on oma yrityspörssikin, joka toimii kauppapaikkana silloin, kun pienet yritykset etsivät uusia hartijoita.

Kylmä fakta on, että tuhannet yritykset päättyvät tänäkin vuonna sukupolvenvaihdoksiin ja yrityskauppoihin. Yrittäjien arvio on, että jopa 30 000 yritystä vaihtaa tavalla tai toisella omistajaa seuraavan vuosikymmenen aikana.

Omistajanvaihdoksiin pitää varautua ennakolta ja mahdollisimman pitkän ajanjakson aikana. Se tarkoittaa neljää, viittä vuotta. Mahdollisimman väljä aikataulu helpottaa suunnittelua ja viime vaiheessa tärkeän vaiheen toteuttamista.

Tutkimus ravistelee osaltaan yrittäjäkenttää toimimaan. Pienet ja keskisuuret yritykset ovat tällä hetkellä muutenkin suurennuslasin alla, sillä ne ovat korvaamattomia työllistäjiä.

Valtaosa uusista työpaikoista on pk-sektorilla, jonka varaan lasketaan yhä enemmän myös tulevaisuudessa. Pk-yritykset kantavat suurimman vastuun myös talouden suunnan kääntämisessä.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic