fbpx
Pääkirjoitukset

On mentävä oikeusvaltio ja ihmisoikeudet edellä

Pelkästään lasten kotiuttaminen ei ollut mahdollista. Todennäköisesti viha, epätoivo ja katkeruus sekä lasten kasvaminen kurjuuden keskellä vain lisäävät turvallisuusuhkia.
Syyrian koillisosassa sijaitsevalla al-Holin leirillä on ollut jo pitkään Isis-taistelijoiden puolisoita, lapsia ja sukulaisia kurdiviranomaisten valvonnassa. Kuva on kesäkuulta 2019. Kuva: AHMED MARDNLI
Syyrian koillisosassa sijaitsevalla al-Holin leirillä on ollut jo pitkään Isis-taistelijoiden puolisoita, lapsia ja sukulaisia kurdiviranomaisten valvonnassa. Kuva on kesäkuulta 2019. Kuva: AHMED MARDNLI

Kahden Isis-äidin ja kuuden lapsen kotiuttaminen al-Holin leiriltä Suomeen tuli valmiiksi tulehtuneeseen keskusteluilmapiiriin.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ja hänen puolueensa toiminta on kuohuttanut syystäkin, ja oppositio on ennen eduskunnan joulutaukoa heittänyt löylyä kiukaalle.

Julmuuksistaan tunnetun Isis-järjestön tukahduttamisesta asti on tiedetty, että Suomen valtio joutuu toimimaan järjestön vaikutuspiirissä olleiden suomalaisten asiassa.

Muuta vaihtoehtoa ei ole kuin toimia oikeusvaltion periaatteiden mukaan ja ihmisoikeudet edellä. Ne ovat myös laittomuuksiin ja mahdollisesti julmuuksiin syyllistyneillä. Se ei kuitenkaan tietenkään tarkoita, että heidät jätettäisiin ilman valvontaa ja lain määräämiä rangaistuksia.

Ulkoministeriön ja sisäministeriön edustajien mukaan pelkästään lasten kotiuttaminen ei ollut mahdollista.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professorin Kimmo Nuotion mukaan (Yle 21.12.) taustalla ovat lapsen oikeuksien yleissopimus ja Suomen perustuslain säännökset. Professori ei näe asiassa poliittista harkinnanvaraa.

Niin kokoomuksen Petteri Orpo kuin perussuomalaistenkin edustajat toistivat, ettei turvallisuusuhkaa saa vähätellä. Kysymys kuuluu: kuka on vähätellyt? Kahden valvotusti Suomeen sijoittuvan naisen muodostamaa uhkaa ei pidä myöskään tietoisesti liioitella. Se luo pelkästään pelkoja.

Vai onko Orpolla kumppaneineen perusteita olettaa, ettei viranomaisiin voi luottaa asiassa?

Isiksen toimintaan osallistuneiden kohtalo on poltellut muissakin maissa. Loputtomiin heitä ei voi säilöä leireillä. Todennäköisesti viha, epätoivo ja katkeruus sekä lasten kasvaminen kurjuuden keskellä vain lisäävät turvallisuusuhkia.

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin lausunto (Yle 20.12.) särähti korvaan. Kysymyksessähän on hänen puolueensa periaatelinjauksiin kuuluvana pidetty asia: lasten oikeus vanhempiinsa ja tässä tapauksessa erottaminen äideistään. Asiallisesti ottaen Essayah kumppaneineen vaati nimenomaan sitä – jouluviikon alkajaisiksi.

Menot