Pääkirjoitukset

On taas äänen antamisen aika

 

Uusien kunnanvaltuustojen sekä muiden kunnallisten luottamushenkilöiden valitseminen käynnistyi tänään, kun ennakkoäänestys alkoi koko valtakunnassa. Itse vaalipäivään on enää puolitoista viikkoa.
 
Kunnallisvaalit koskettavat kansalaisia lähemmin kuin presidentin valitseminen tai eduskunnan kahdensadan kansaedustajan vaali. Kunnissa ollaan lähellä ihmistä, lähemmäksi ei suomalaisessa demokratiassa voi enää päästä.
 
Kuntien luottamushenkilöt päättävät niistä palveluista ja toimintatavoista, jotka käytännössä koskettavat meidän jokaisen arkipäivää tavalla tai toisella – terveyspalveluissa, koulutuksessa, lasten ja vanhustenhoidossa…
 
Sen vuoksi onkin hyvin kummallista, että kansalaiset ovat kuntavaaleissa kaikkein laiskimmin liikkeellä kohti äänestyskoppia. Presidentin ja eduskunnan valitseminen kiinnostavat enemmän.
Kuntavaaleissa ehdokkaina on aina meille tuttuja ihmisiä, naapureita, työkavereita, harrastuksen kautta ystäväpiiriin päässeitä, sukulaisia. Ehdokkaiden tunnettavuudesta ei siis voi olla kysymys.
 
Kuntavaaleissa jokaisella äänellä on vielä enemmän painoarvoa kuin valtakunnallisissa vaaleissa.
 
Yksi ääni kantaa muutamien kymmenien, korkeintaan satojen äänien joukossa isompaa osuutta kuin esimerkiksi eduskuntavaalien tuhansien äänien joukossa, vaikka annettu ääni on aina arvokas.
Toivottavasti kuntavaalien matala äänestysprosentti ei kerro kuntalaisten kadotetusta uskosta kunnallisdemokratiaan.
 
On aika antaa äänensä.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic