Pääkirjoitukset

Onnettomasta episodista moitteet Ylelle ja Sipilälle

Journalistin ohjeiden mukaan ensimmäisessä kohdassa todetaan, että journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Toisessa kohdassa linjataan, että tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein; tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.

Kolmas kohta: Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.

Julkisen sanan neuvoston mukaan Yle on rikkonut kakkos- ja kolmoskohtia pääministeriä sivuavassa uutisoinnissaan.

Pääministeri suuttui viime marraskuussa, kun Yle kertoi, että Terrafamelle kuljettimia toimittavan Katera Steelin omistajista löytyy Sipilän sukulaisia.

Tuohtunut pääministeri lähetti Ylen päätoimittajalle useita viestejä, minkä jälkeen päätoimittaja teki lukuisia muutoksia juttuun, jossa ei ollut olennaisia asiavirheitä. Aiheen käsittelyä myös rajoitettiin ajankohtaisohjelmissa oikeusasiamiehen selvityksen ajaksi, mille ei ollut JSN:n mukaan perusteita.

Poikkeuksellinen episodi kertoo monesta asiasta. Se on esimerkki niin Suomen pienistä piireistä kuin pääministerin ongelmallisesta mediasuhteesta. Lisäksi se kertoo poliitikkojen painostuksesta verovaroin rahoitettavaa tiedotusvälinettä vastaan.

Se on taipumista pääministerin painostuksen edessä.

JSN:n mukaan tapauksessa on nähtävissä paljon piirteitä, joita voi tulkita siten, että päätoimittaja on taipunut ulkopuolisen, siis pääministeri Sipilän, painostukseen.

Erityisen raskauttavana neuvosto piti sitä, että Yle reagoi tavallista palautetta voimakkaammin yhteydenottoihin, jotka tulivat pääministeriltä. Sipilän tulisi kestää tavanomaista kriittisempää julkisuutta ja sitä paitsi hän pystyy vaikuttamaan Ylen asemaan ja rahoitukseen.

JSN:n lausuman mukaisesti median ja vallankäyttäjien suhde saa ja sen pitääkin olla jännitteinen. Silti on täysin kohtuutonta, kun pääministeri sanoo, ettei arvosta Yleä.

Eduskunnan kyselytunnilla Sipilä on lisäksi väittänyt, että Yle olisi rikkonut journalistin muita ohjeita. JSN pitää – aivan oikein – pääministerin toimintaa harkitsemattomana. Pääministeri ei jaa langettavia päätöksiä.

Päivän lehti

25.5.2020