Pääkirjoitukset

Onnettomuustilastot kesäkuussa karuja

Kaksipyöräisten onnettomuudet nostavat kuolleiden määrää kesäliikenteessä.
Kesälauantait ovat tilastojen mukaan tyypillistä aikaa nuorten liikenneonnettomuuksille. Tyypillinen onnettomuus on ulosajo kovalla ylinopeudella. Kuva: Iisakki Kiemunki
Kesälauantait ovat tilastojen mukaan tyypillistä aikaa nuorten liikenneonnettomuuksille. Tyypillinen onnettomuus on ulosajo kovalla ylinopeudella. Kuva: Iisakki Kiemunki

Kesällä sattuu ja tapahtuu, mutta tieliikenteeseen kesän ei pitäisi vaikuttaa – ainakaan teoriassa. Kesällä on valoisaa, tiet eivät pääsääntöisesti ole liukkaita eikä jäätävä tihku yllätä autoilijoita.

Käytäntö valitettavasti osoittaa kuitenkin toiseen suuntaan. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui viime kuussa 392 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta.

Niissä kuoli peräti 24 ja loukkaantui 504 ihmistä. Kuolleita oli siten 15 enemmän, mutta loukkaantuneita onneksi 36 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kanta-Hämeessä tieliikenneonnettomuuksissa menehtyi puolen vuoden aikana viisi ihmistä, kun viime vuoden vastaavana aikana menehtyneitä oli yksi. Prosentuaalinen nousu on tietysti valtava, kun lähtötaso on matala.

Liikenneturvan taannoisen tiedon mukaan lähes puolet niistä rattijuopumuksista, joista seuraa henkilövahinkoja, ajetaan toukokuun ja elokuun välisenä aikana.

Lisäksi kaksipyöräisten ajoneuvojen kuten mopojen ja moottoripyörien liikenneonnettomuudet nostavat kuolleiden määrää kesäliikenteessä.

Kesälauantait ovat tilastojen mukaan tyypillistä aikaa erityisesti nuorten liikenneonnettomuuksille. Tyypillinen onnettomuus on öinen ulosajo kovalla ylinopeudella.

Kaikki tämä tiedetään, mutta silti riskejä otetaan – jopa useita samanaikaisesti. Autoissa ei käytetä turvavöitä, ratin takana on alkoholia nauttinut ja vauhtia on aivan liikaa. Seuraukset saattavat olla traagiset.

Kesäkuussa tieliikenneonnettomuuksissa menehtyneistä 12 oli liikkeellä henkilöautolla, yksi pakettiautolla, yksi mopolla ja viisi moottoripyörällä. Polkupyöräilijöitä menehtyi neljä. Tilastokeskuksen tietojen mukaan lisäksi kuoli yksi muu tienkäyttäjä. Surmansa saaneista oli miehiä 20 ja naisia neljä.

Vuoden 2019 alkupuoliskon aikana tapahtui kaikkiaan 1 765 henkilövahinkoon johtanutta tieliikenneonnettomuutta. Onnettomuuksissa kuoli 99 ja loukkaantui 2 258 ihmistä. Kuolleita oli 11 enemmän ja loukkaantuneita 170 vähemmän kuin vuoden 2018 vastaavana aikana.

Päivän lehti

17.2.2020