Pääkirjoitukset

Opintotukileikkaus iskee opiskelijan arkipäivään

Korkeakouluopiskelijoiden opintoraha kutistuu ja opintolainan osuus opintojen rahoituksessa kasvaa. Näin esittää opintotuen selvitysmies, Jyväskylän yliopiston koulutuksen taloustieteen professori Roope Uusitalo.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ohjelman mukaan opintotuesta leikataan 70 miljoonaa euroa vuoteen 2019 mennessä ja pitkällä aikavälillä 150 miljoonaa euroa.

Ruuvi kiristyy muutenkin: tukea saa aikaisempaa lyhyemmäksi ajaksi ja opintojen edistymisvaatimuksia tiukennetaan.

Tavoitteena on saada opiskelijat valmistumaan nopeasti – ja maksamaan itse laskunsa valmistuttuaan.

Opiskelu on sijoittamista tulevaisuuteen, ja investointeja on perustelua rahoittaa lainarahalla.

Ekonomian lisäksi kysymys on kuitenkin vahvasti arvovalinnoista, talouspolitiikan lisäksi myös yhteiskuntapolitiikasta. Opintotuen leikkaus nakertaa suoraan opiskelijan arkipäivää ja vaikuttaa moniin valintoihin.

Opiskelijajärjestöt laskevat, että hallitus on leikkaamassa opiskelijoiden toimeentuloa jopa 25 prosentilla.

Halu ottaa opintolainaa on ollut vaihtelevaa. Onko nuorisolla juuri nyt halua velkaantua?

Opintojen venymisen takana on usein pakollinen työssäkäynti alhaisesti palkatuissa osa-aikatöissä. Kun opintoraha ja asumislisä riittävät juuri ja juuri vuokraan, on monen opiskelijan pakko käydä töissä syödäkseen, jos töitä sattuu vain olemaan tarjolla. Usein ei ole.

Suomen ylioppilaskuntien liitto huomauttaa, että osa opiskelijoista elää jo köyhyysrajan alapuolella. Lisäksi opiskelijat ovat ainoa väestöryhmä, joka käytännössä pakotetaan ottamaan lainaa elääkseen.

Opiskelijoiden perusturvan taso on tähän asti ollut enimmillään noin 500 euroa kuukaudessa asumislisineen. Sitä ei ole voinut millään muotoa pitää kohtuuttoman korkeana.

Ilmainen koulutus ja koulutuksellinen tasa-arvo ovat suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kulmakiviä – juhlapuheissa. Miten on käytännössä?

Opintotuen leikkaus ei kohenna suomalaisten koulutuksellista tasa-arvoa, vaan pikemminkin lisää riskiä, että yliopistoissa voi opiskella vain suurituloisten jälkikasvu.

Lukukausimaksuja ei suomalaisille opiskelijoille ole yliopistoihin tulossa, mutta ehkä seuraavaksi?

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic