Pääkirjoitukset

Opiskelun pitää jatkua, vaikka koulut ovat kiinni

Olennaista on varmistaa, että opiskelujen kyydistä ei pääse helposti putoamaan.
Vanhempien vastuu korostuu nyt, kun koululaiset ovat siirtyneet koteihin opiskelemaan. Kuva: Emilia Kangasluoma
Vanhempien vastuu korostuu nyt, kun koululaiset ovat siirtyneet koteihin opiskelemaan. Kuva: Emilia Kangasluoma

Pääosa Suomen kouluista ja oppilaitoksista meni kiinni viimeistään eilen, kun hallituksen määräykset astuivat voimaan.

Koululaiset, opiskelijat ja myös perheet ovat pakotettuja uuden eteen, kun koronavirus jyllää meillä ja etenkin maailmalla. Kansanterveys tulee kaiken edellä, mutta myös opiskelut tulisi hoitaa.

Se voi olla helpommin sanottu kuin tehty. Ihan jokaiselle yläkoululaisellekaan ei taida ole selvää, että pitkä kesäloma ei ole nyt alkanut. Lukemattomien alakoululaisten opiskelua ja läksyjä pitää niin ikään vahtia kodeissa.

Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen oli tilanteesta syystäkin hieman huolissaan Hämeen Sanomien (18.3.) haastattelussa. Toisaalta hän näki hankalassa tilanteessa myös mahdollisuuksia uusien käytäntöjen ja toimintatapojen omaksumiseen.

Olennainen asia jokaiselle on sisäistää se, että opiskelu ei lopu, vaikka koulujen ovet ovat sulkeutuneet.

Yhtä olennaista on varmistaa, että opiskelujen kyydistä ei pääse helposti putoamaan. Etenkin pojilla, joilla koulumenestys ei tunnetusti ole välttämättä päällimmäisenä mielessä, voi tehdä jatkossa tiukkaa.

Jos koronaviruksen aiheuttamasta kriisistä haluaa hakemalla hakea hyvää, niin se löytyy ehkä nykytekniikan kehityksestä. Nykyään likipitäen jokaisella nuorella on mahdollisuus opiskella etänä edes jotakuinkin täysipainoisesti.

Vielä kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten – saati tätä ennen – tällainen olisi ollut mahdotonta. Teknologia on siten tuonut yhdenvertaisuutta opiskelumahdollisuuksiin.

Koulut saattavat pitää ovensa kiinni koko loppulukukauden, vaikka nyt onkin päätetty vasta kuukauden mittaisesta erikoisjärjestelystä. Siksi olisi ensiarvoisen tärkeää, että kaikki pääsisivät opiskelurytmiin heti. Mutta miten tässä tilanteessa uusia toimintatapoja saatetaan käytäntöön?

Heinosen mukaan kannattaa aloittaa aivan alkeista, mikäli tilanne sitä vaatii. Rutiinit pitää säilyttää, koulupäivän rytmistä pitää kiinni, aamuheräämiset saattaa kunniaan, samoin kuin säännöllinen ruokailurytmi.

Päivän lehti

31.3.2020