fbpx
Pääkirjoitukset

Oppositiolta puuttuu poliittinen vaihtoehto

Suomen heikko taloudellinen tilanne, hallituksen tekemät rajut säästöpäätökset ja Suomen kriittiseksi muuttunut EU-politiikka luovat vaihtoehtoisille poliittisille linjauksille runsaasti tilaa.

Kansalaiset kuitenkin kokevat, ettei oppositio kykene niitä esittämään. Näin kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämä tutkimus.

Tutkimuksessa vain reilu viidennes vastaajista sanoo olevansa erittäin tai melko tyytyväinen opposition esittämiin vaihtoehtoisiin näkemyksiin.

Vastaavasti hallituksen kykyyn hoitaa maamme asioita luotetaan paremmin. 41 prosenttia vastanneista ilmoittaa hallituksen hoitaneen työnsä erittäin tai melko hyvin ja 23 prosenttia suhtautuu neutraalisti.

Hallitusohjelmakin saa äänestäjiä kurittavista esityksistä huolimatta synninpäästön. 39 prosenttia vastaajista on enemmän tai vähemmän tyytyväinen ohjelmaan ja vain vajaa kolmannes on tyytymätön.

Tulokset eivät juuri yllätä. Opposition vaihtoehdot ovat olleet jäsentymättömiä. Eniten on julkisuutta saanut vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö. Hän on arvostellut niin hallituksen EU-linjaa, väärin kohdistuneita säästöjä kuin energiaratkaisujakin.

Erityisesti Fennovoiman ydinvoimalahanke pitäisi hänen mukaansa ajaa alas.

Vihreät on oppositiossa lihottanut kannatustaan, SDP:n kannatus on sen sijaan laskenut ja vasemmistoliiton pysynyt samana.

Demarien puheenjohtaja Antti Rinne on ollut vaisu, eikä häneltä ole nähty vaihtoehtoisia esityksiä hallituksen ratkaisuihin.

Syytä kuitenkin olisi. Historiallisen alhaalla olevalle kannatukselle ei voi olla kuin yksi suunta, ylöspäin.

Hallituksen rakkikoiramainen haukkuminen ei demarien kannatusta nosta. Vain asiallisten, uskottavien vaihtoehtojen esittäminen voi sen tehdä.

Ihmeteltävää on sekin, ettei puolue ole lähtenyt puolustamaan voimakkaasti Paavo Lipposen viitoittamaa Eurooppa-politiikkaa, jonka lähtökohtana on päätöksenteon ytimiin pyrkiminen ja siellä vaikuttaminen.

Nyt omaksutulla tyylillä Suomi ajautuu EU-kriittisten maiden ryhmään ja menettää sekä uskottavuuttaan että vaikutusmahdollisuuksiaan.

Aineksia löytyisi roppakaupalla muihinkin vaihtoehtoisiin esityksiin.

Menot