Pääkirjoitukset

Oppositiopolitikoinnin sopivin aika ei ole nyt

Eduskunta kuuli perjantaina pääministerin ilmoituksen Britannian EU-erosta ja Juha Sipilän (kesk.) hallituksen politiikasta.

Tilanne on kaikkea muuta kuin yksiselitteinen.

Johtavan oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman olivat juuri kritisoineet voimakkaasti ulkoministeri Timo Soinin (ps.) toimintaa ja etenkin ymmärtäväistä hyväksyntää, jota Soini on osoittanut EU-kansanäänestyksen järjestämiseksi koottavalle kansalaisaloitteelle.

On hyvä, että oppositio on hereillä ja pitää vastuullisesti huolta Suomen ulkopolitiikan johdonmukaisuudesta. Samaan suuntaan otti kantaa kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Soini on joutunut tilille myös Britannian-vierailustaan, siellä antamistaan haastatteluista ja aikaisemmista yhteyksistään EU-kriittisiin aateveljiinsä.

Perjantaina Soini suhtautui Ylen haastattelussa kritiikkiin tyynesti ja vetosi keskustelun vapauteen: ”Suomi on vapaa maa, eikä jälkisuomettunut. Täällä saa keskustella kaikista asioista vapaasti.”

Rinne, Lindtman ja Orpo ovat täsmälleen oikeassa siinä, että Suomesta ei pidä antaa vähääkään sellaista viestiä, että EU:n yhtenäisyydestä – mitä siitä nyt onkin jäljellä – oltaisiin suomalaisittain lipsumassa.

Oppositiopolitikoinnin paras aika ei kuitenkaan ole juuri nyt, kun Suomen ulko- ja myös turvallisuuspolitiikassa tapahtuu harvinaisen paljon – yhtä aikaa useilla eri rintamilla.

Yhteinen etu vaatii juuri nyt yhteistä, puolue- ja oppositiorajat ylittävää vastuunkantoa. Nyt ei käydä eduskuntavaaleja eikä pidä keräillä miltään suunnalta poliittisia irtopisteitä.

Huomio kääntyi perjantaina eduskunnasta kohti Naantalin Kultarantaa: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat suomalaisille erittäin tulenarasta aiheesta: turvallisuustilanteesta.

Presidentin ja hallituksen yhteistyön on toimittava.

Ulkoministeri Timo Soinilla on oma vaativa tehtävänsä, jossa hän on tähän asti menestynyt mainiosti. Luottamuksen pitää kuitenkin vallita myös hallituksen sisällä.

Timo Soini ei voi olla voi kahden isännän palvelija. EU-kriittisen puolueen johtajallekin tärkein pitää olla koko Suomen ja suomalaisten etu.