Pääkirjoitukset

Orpo vie kokoomusta kohti poliittista keskustaa

Jo Jyrki Katainen oivalsi aikoinaan sen, miten kokoomus pystyy vuodesta toiseen tavoittelemaan suosituimman puolueen asemaa. Hän raivasi keskustalta poliittista tilaa pitämällä yllä keskiluokkaan uppoavia teesejä, korostamalla konsensusta ja hyvää yhteistyötä.

Kokoomus voitti monet vaalit peräkkäin.

Keskustan puheenjohtajaksi noussut Juha Sipilä osoitti hyvää pelisilmää ryhtymällä nopeasti korostamaan yrittäjien tärkeyttä ja puhumalla yrittämisen puolesta. Näin hän kosiskeli perinteisiä kokoomuksen kannattajia keskustaan ja onnistui.

Kokoomuksen puheenjohtajuuden Orpolle menettänyt Alexander Stubb oli puoluepolitiikassa noviisi, eikä ymmärtänyt politiikan mielikuvapeliä. Hän arvosteli konsensusta, piti liika esillä varakkaiden asioita ja vaikutti paljon oikeistolaisemmalta kuin loppujen lopuksi oli.

Nyt Orpo ottaa takaisin. Kokoomus haluaa perua päivähoitomaksujen korotuksen, eikä vain perua, vaan itse asiassa haluaisi alentaa niitä.

Keskusta ja perussuomalaiset vastustavat alennusta ja vetoavat hallitusohjelmaan. Orpo on jo irtopisteensä ottanut. Käy päivähoitomaksujen lopulta miten tahansa.

Ei poliittista suosiota ratkaise aina se, mitä päätetään. Paljon on merkitystä sillä, miten asiat esitetään ja millaisia asioita pitää esillä ja miten.

Sipilä osaa äänestäjien miellyttämisen taidon. Orpo osaa myös. Hän tekee sen tyylillä, johon kuuluvat vakuuttava ja vakaa esiintyminen niin, että asiasisältö korostuu esittäjää enemmän.

Stubbin kohdalla oli juuri päinvastoin. Ylimuodikas pukeutuminen, liian rento tyyli ja joka sanaa painottava sinänsä sujuva esiintyminen veivät päähuomioon henkilöön.

Henkilöstä syntyneestä mielikuvasta tuli rasite.

Orpon valinta ei sysännyt kokoomusta nopeaan nousuun, kannatus jopa hieman kyykkäsi.

Jos Orpo pystyy jatkossa pitämään esillä tavallisille palkansaajille ja yrittäjille tärkeitä teesejä, voivat jo seuraavat gallup-luvut nousta.

Kiinnostavaa on se, miten keskustan ja kokoomuksen yhteistyö sujuu. Jännitys kasvaa ja panokset kovenevat budjettiriihen alla ja viimeistään riihessä.

Pelivaraa ei juuri ole. Kyse ei olekaan sisällöitä, vaan mielikuvista; kenen asialla näytetään olevan.