fbpx
Pääkirjoitukset

Öykkäröivä Valko-Venäjä menee jo erittäin pitkälle

Saksalaisen
Ihmisiä pyrkimässä Valko-Venäjän puolelta Puolaan Grodnon alueella tiistaina. Vastassa piikkilankojen takana ovat kuitenkin puolalaissotilaat. Kuva: LEONID SCHEGLOV / HANDOUT
Ihmisiä pyrkimässä Valko-Venäjän puolelta Puolaan Grodnon alueella tiistaina. Vastassa piikkilankojen takana ovat kuitenkin puolalaissotilaat. Kuva: LEONID SCHEGLOV / HANDOUT

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka on nykyhistorian häikäilemättömimpiä vallanpitäjiä, joka ei vieläkään ole paljastanut viimeistä korttiaan.

Demokratian halveksuminen ja ihmisoikeusloukkaukset ovat jatkuneet jo pitkään. Valtion karsea tapa kohdella kansalaisiaan on jäännettä entisen Neuvostoliiton ajoilta, kuin kaukaa 1930-luvulta. Vain yksi on valtakunnassa vapaa, sen johtaja.

Tapahtumat maan Puolan-vastaisella rajalla enteilevät jopa suoraa selkkausta osapuolten välillä. Joukkoja on keskitetty pahaenteisesti molemmin puolin, mikä ei onneksi kuitenkaan sanele tulevia tapahtumia.

Isot tekijät osapuolten takana ovat Venäjä ja Nato.

Karmeimmissa kauhukuvissa Puolan rajalla ovat jälleen kerran historiasta niin surullisen tutut sodan ainekset.

Aseille ei kuitenkaan saa antaa valtaa, eikä niitä voi mitenkään pitää politiikan jatkeina.

Lukashenkan pelinappuloiksi ovat joutuneet tilanteeseen täysin syyttömät ihmiset, jotka värjöttelevät teltoissaan talventulon alla odottaessaan kuin pääsyä luvattuun maahan.

Puolan puolelle pyrkiviä uhkaa humanitaarinen katastrofi ravinnon ja veden loppuessa. Tätä Lukashenka käyttää kammottavana kiristyskeinonaan.

Saksalaisen Die Welt -lehden kohupaljastus, jonka mukaan Suomi olisi Saksan lisäksi pakolaistulvan toinen pääkohdemaa, on todennäköisesti yliampuva. Se vaatisi Venäjän myötävaikutusta, kun nyt presidentti Vladimir Putin voi vain rauhassa seurailla, kun hänen suojattinsa Lukashenka tekee likaista työtään.

EU:n linjanvetoja ei yhtään helpota se, että Puola on unionin ongelmallisimpia jäsenmaita romutettuaan yhteisiä oikeusvaltioperiaatteita. Juuri se tekee tilanteesta niin otollisen Lukashenkalle. Riitoja on EU:ssa jo valmiiksi riittämiin.

Siirtolaisjoukkojen masinointi on läpinäkyvä hybridivaikuttamisen yritys. Tarkoitus on luoda sekasortoa ja eripuraa “vastapuolella” ihan ensimmäiseksi siitä, miten uhkaan suhtaudutaan.

Hermojen on pidettävä. Jos käy toisin, Valko-Venäjä muuttuu välittömästi “läntisen aggression uhriksi”. Siihen ja valtansa pönkittämiseen ei saa antaa Lukashenkalle tilaisuutta.

Menot