fbpx
Pääkirjoitukset

Pää vetävän käteen koronkiskonnassa

Maksuhäiriömerkintöjen nousu ei ole taittunut koko tänä vuosikymmenenä, vaikka luottopolitiikkaa on kiristetty sekä eduskunta- että pankkisaleissa.
Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa arjen sujumista entisestään. Kuva: Tapio Tuomela
Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa arjen sujumista entisestään. Kuva: Tapio Tuomela

Suomalaisten velkaantuminen ei ole vähentynyt vaan kiihtyunyt, vaikka maksuhäiriömerkintöjen määrässä on näkynyt ajoittain pientä laskua.

Maksuhäiriöisten määrä lisääntyi viime vuonnakin nousukaudesta ja hyvästä työllisyydestä huolimatta.

Maksuhäiriöisten henkilöiden määrä oli Asiakastieto Groupin mukaan maaliskuun lopussa lähes kaksi prosenttia suurempi kuin vuosi sitten. Heitä on peräti 383 500.

Noin joka kahdennellatoista aikuisesta Suomessa on maksuhäiriömerkintöjä.

Maksuhäiriöisiä on yhtiön mukaan maakunnista suhteellisesti eniten Päijät-Hämeessä (9,4 prosentilla aikuisista) ja seuraavaksi eniten Kanta-Hämeessä ja Uudellamaalla (8,7 prosenttia). Koko maan keskiarvo on 8,1 prosenttia.

Keskimäärin jokaisella rekisteröidyllä on 15 maksuhäiriömerkintää. Maksuhäiriöitä kasaantuu etenkin 25–50-vuotiaille miehille.

 

Myönteistä on ollut alle 20-vuotiaiden maksuhäiriöisten määrän laskusuunta kuluvan vuosikymmenen aikana – kiitos yritysten kiristämän luottopolitiikan ja nuorten valistuksen.

Yli 65-vuotiaat maksuhäiriöiset ovat kuitenkin samaan aikaan kasvattaneet selvästi osuuttaan.

Huolestuttavaa on se, että uutta luottoa hakevilla kuluttajilla on yhä enemmän velkaa ja heille markkinoidaan isohkoja vakuudettomia lainoja.

Kuluttajat myös tarttuvat täkyyn ja maksavat vanhoja lainojaan pois ottamalla uusia, mikä vain kasvattaa päälle kaatuvaa ongelmavuorta.

Pikalainojen todelliset vuosikorot voivat kohota kolminumeroisiin prosentteihin.

 

Luottopolitiikkaa ja riskinhallintaa on terävöitettävä. Katse kääntyy pankkien sijaan uudenpiin rahoitusalan toimijoihin, pikavippiyhtiöihin.

Apuun huudettu positiivinen luottorekisteri ei patenttiratkaisu ylivelkaantumiseen, koska pikavippifirmat eivät karta maksuvaikeuksissa olevia.

Suomessa on tarvetta laajempaan korkokattosääntelyyn.

Koska tähänastiset keinot eivät ole purreet, valikoimaan kannattaa ottaa pikavippien markkinoinnin tuntuva rajoittaminen ellei jopa kielto.

Menot