fbpx
Pääkirjoitukset

Pääjohtajan sana vastaan vakavat virkarikosepäilyt

Olennaisempaa kuin yhden virkamiehen osuus on se, miten VTV:n toiminta on muuttunut. Viraston pitää uskottavasti valvoa, miten veronmaksajien rahoja käytetään.
Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikari vakuutti Ylen televisiohaastattelussa syyttömyyttään epäilyihin virkarikoksiin ja sanoi asiasta syntyneen väärinkäsityksiä. Kuva: valtiontalouden tarkastusvirasto
Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikari vakuutti Ylen televisiohaastattelussa syyttömyyttään epäilyihin virkarikoksiin ja sanoi asiasta syntyneen väärinkäsityksiä. Kuva: valtiontalouden tarkastusvirasto

Valtiontalouden tarkastusviraston virastaan pidätetty pääjohtaja Tytti Yli-Viikari vakuutti syyttömyyttään virkarikoksiin Ylen Arto Nybergin haastattelussa.

Pääjohtajan sanaa vastassa ovat virkarikosepäilyt.

Yli-Viikarin rahankäyttöä ja toimintaa on pöyhitty perusteellisesti julkisuudessa muun muassa Iltalehden ja hämeenlinnalaisen toimittajan Jarno Liskin paljastusten jälkeen.

Keskusrikospoliisin esitutkinnassa Yli-Viikari epäillään törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä, maksuvälinepetoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Epäilyjen kohteeksi joutuneella on oikeus puolustautua jouduttuaan jopa poikkeuksellisen kovaan mankeliin.

Kauneudenhoitoon liittyvien kulujen mahdollinen maksatus tai työmatkojen perusteella saatujen lentopisteiden käyttö eivät ole antaneet sellaista vaikutelmaa, että kaikki olisi mennyt kohtuullisten sääntöjen tai yleisen oikeustajun mukaan. Vaikutelmien varassa ei kuitenkaan pidä tuomita.

Tutkiva journalismi osoitti tapauksessa tarpeellisuutensa.

Eduskunnassa istuvat korkeimmat lainsäätäjät eivät ole kovin tarkasti perillä ihan olennaisesta asiasta: kuka valvoo valvojia ja onko valvonta riittävää.

Ei edes tiedetä, kuka voi ehdottaa eduskunnalle pääjohtajan erottamista (Yle 18.4.). Se kuitenkin onneksi on selvillä, että mahdollisesta erottamisesta päättää eduskunta. Erottamatonta virkamiestä ei voi sentään olla.

Finnairin niin sanotut plus-pisteet ovat nousseet isoon rooliin. Jos virkamatkoista koituu etuja, niin tottahan ne kuuluvat matkan maksajalle. Yli-Viikari ei kuitenkaan ole suostunut tietojen henkilökohtaisuuteen ja periaatteisiinsa vedoten kertomaan, miten hän on pluspisteensä käyttänyt.

Olennaisempaa kuin yhden virkamiehen osuus on se, miten VTV:n ja muunkin valtionhallinnon toiminta on viime aikoina muuttunut.

Tytti Yli-Viikarin johtaman viraston pitää uskottavasti valvoa, miten veronmaksajien rahoja käytetään. Onko valvonta ajan tasalla, vai onko VTV muuttunut Jarno Liskin kuvaamalla tavalla valvojasta valvottaviensa konsultiksi (Yle 16.4.)?

Menot