fbpx
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus 1.7.2022: Evo politisoitui pahemman kerran – Yhteistyötä on vaikea aloittaa poteroista ja tällä hallituskaudella on turhaa odottaa tuloksia

Evon retkeilyalueen kehittämistyöryhmä ehdottaa, että Evosta tehtäisiin retkeilyalueiden 2.0, jossa kaikille toiminnoille olisi tilaa.

Raportin luovutustilaisuudessa keskiviikkona k uultiin sellaisia adjektiiveja kuin edistyksellinen ja yhdensuuntainen.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) toivoo, että asia edistyisi jo tällä hallituskaudella.

Näin tuskin käy, vaikka ministeri niin väittää, sillä Evon asia on politisoitunut ja pahemman kerran. Hyvänä esimerkkinä käy ministeriöiden vääntö. Molemmat tekivät oman selvityksensä. Ympäristöministeriö ensin omansa ja maa- ja metsätalousministeriö seurasi perässä. Olisiko kannattanut tehdä yhteistyötä jo alusta alkaen eikä ryhtyä hoitamaan asiaa poteroista?

Kurvisen mielestä aikaisemman ympäristöministeriön kokoaman työryhmän esittämä tiedekansallispuisto ei ole lainkaan huono idea. Hän sanoikin, että siihen liittyviä tavoitteita voidaan edistää myös retkeilyalueen kautta. Ministerin mielestä retkeilyalue tarjoaa kansallispuistoa enemmän mahdollisuuksia alueen monikäyttöisyydelle.

Maa- ja metsätalousministeriön raportissa keskustalaiset ja pieni joukko metsästäjiä saivat mitä halusivat. Luovutustilaisuudessa oli paikalla myös asikkalalainen kansanedustaja Hilkka Kemppi (kesk.), joka on aktiivisesti kirjoitellut retkeilyalueen puolesta.

Kansallispuistot ovat suosittuja retkeilykohteita ja luonnonsuojelualueita, joista kansalaisilla on selkeä mielikuva .

Esimerkiksi Torronsuolla Tammelassa korona ja uusi ehompi parkkialue toivat paljon kävijöitä lisää . Ja kyseessä on oikeastaan suo ja pitkospuut.

Osa haluaisikin pitää kiinni kansallispuisto-nimityksestä juuri sen vuoksi, että sillä on hyvä kaiku. Luonnonsuojelijoilla on taas tavoitteena luonnon säilyttäminen ja rakentamisen suitsiminen lain turvin.

Kurvinen toivoo nyt yhteistyötä. Sitä Evo todella ansaitsisi, sillä nykyisellään asia junnaa hamaan tappiin asti. Tärkeintä olisi saada Evo kartalle. Sijainti on mainio ja luontomatkailu on selkeässä ja jatkuvassa nousussa. Nyt ei olekaan aikaa hukattavaksi.

Mainiota myös olisi, että jatkossakin alueella huomioitaisiin t utkimus ja opiskelu. Tiedekansallispuisto olisi ollut tähän uusi ja mielenkiintoinen avaus , jonka kautta alueelle olisi varmasti saatu myös paljon uudenlaista rahoitusta.

Menot