fbpx
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus 10.7.2022: Luontokato pakottaa toimenpiteisiin, mutta yritysmaailma on jälkijunassa

Luontokadon vaaroihin kuuluu pölyttävien hyönteisten väheneminen. Kuva: Tuula Ruokamo

Luonnon köyhtyminen ja luontokato vaivaavat monen ihmisen mieltä. Keväisen luontosuhdebarometrin mukaan vastaajista jo liki 60 prosenttia on huolestunut Suomen luonnon tilasta. Maailman luonnon tilasta huolestuneita tai erittäin huolestuneita on 80 prosenttia.

Myös yritysmaailmassa on herätty huoliin ilmastonmuutoksesta alkaen. Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n tuore yrityskysely todistaa, että yli puolet yrityksistä arvioi luontokadon vaikuttavan toimintaympäristöön. Yritysten on menestyäkseen huomioitava entistä paremmin luonnon monimuotoisuuden merkitys.

Luontoarvoja kannattaa huomioida liiketoiminnassa sikälikin, että ne kiinnostavat yhä suurempaa osaa yritysten asiakkaista ja kuluttajista sekä myös yritysten omistajia ja työntekijöitä. Luonnon vaaliminen korostuu myös viranomaisten luparatkaisuissa.

Ympäristön paine on johtanut osaltaan viherpesuun, yritysten kauniisiin lupauksiin ympäristöystävällisyydestään.

Luonnonarvojen korostuminen raivaa sentään tietä konkreettiselle toiminnalle. Tosin toimet ovat olleet pahasti jälkijunassa ja alimittaisia, sillä luonnon köyhtyminen on kiihtynyt. Toimiin on ryhdytty pakon edessä.

Voimallinen luontokato muodostaa ilmeisen riskin taloudelle, ja yhtiöiden toiminnalle, mihin on pakko reagoida. Jos esimerkiksi pölyttävien hyönteisten kato jatkuu tai vesivarat hiipuvat, ruoantuotanto on vaikeuksissa.

Cambridgen yliopiston taloustieteiden professori Partha Dasgupta julkaisi viime vuonna pysäyttävän raportin luontokadon talousvaikutuksista. Hän penää uutta talousajattelua luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi ja ohjauskeinoja luonnonvarojen ylikulutuksen vähentämiseksi. Luonnon tuhoaminen on hinnoiteltava.

Uudet opit ja tropit eivät tarkoita vain isompia yritystoiminnan kuluja, vaan johtavat myös kestävämpään liiketoimintaan.

Luontokadon torjunta on yrityksille paitsi välttämätöntä myös eduksi. Se tarjoaa myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Sitran keväisen selvityksen mukaan moni yritys voi tehdä bisnestä luontokadon torjunnalla. Isolle osalle elinkeinoista se on pitemmän päälle selviytymisen edellytys

Kanta-Hämeessä ja koko Suomessa on hyvät mahdollisuudet tehdä kiertotalousosaamisesta ja vihreistä ratkaisuista liiketoimintaa.

Koko maailmalta YK:ta myöten on lupa odottaa lisää toimia luotokadon pysäyttämiseksi. Tarvitaan kestävää kasvua. On vain yksi maapallo.

Menot